Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 14 octombrie 2011

Software: a fost lansat Ubuntu 11.10

Ieri a fost făcută disponibilă pentru download ultima versiune a popularului sistem de operare Ubuntu, versiunea 11.10, căruia i s-a dat numele de cod "Oneiric Ocelot".
Populara distribuţie a sistemului de operare open source este destinată unei largi game de hardware bazat pe microprocesoare x86, atât Intel, cât şi AMD. El funcţionează atât pe 32, cât şi pe 64 biţi.
Cei interesaţi îl pot descărca de aici. El este gratuit.
Imaginea descărcată poate fi "arsă" pe un CD sau copiată pe un stick USD.
Partea interesantă este că oricine îl poate încerca fără să îl instaleze, dacă bootează de pe CD sau de pe stickul USD. Pe pagina linkului de download puteţi găsi toate instrucţiunile, în câţiva paşi simpli.

Pentru iubitorii de grafică, în distribuţie se află deja pachetele Gimp (editor de imagini) şi Inkscape (grafică vectorială). Separat, puteţi downloada pachetul Scribus, un puternic soft de layout complet gratuit, care ştie separaţii de culoare şi export în format PDF.

8 comentarii:

  1. Eu am Windows. Mi-e ca imi prind urechile daca fac vreo schimbare ca sunt cam tufa de Venetia. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi: Tocmai de aceea e bine că se poate încerca direct de pe CD, fără să fie nevoie să-l instalezi.
    Are interfaţă grafică la fel ca şi Windows-ul şi este destul de facil de lucrat în el pentru operaţiile de bază. Marea majoritate a celor care l-au încercat au fost în stare încă din primele 15 minute să navigheze pe web sau să creeze documente în OpenOffice (care mai sunt şi compatibile cu MS Office), să se uite la poze, să trimită un mail sau să privească un video. Sau să asculte muzică.
    Restul, se mai învaţă, dar cu setările prestabilite merge ca uns!

    RăspundețiȘtergere
  3. ..problema e ca unele softuri nu sunt compatibile cu Ubuntu, in rest scapi de foarte multe probleme, cum ar fi virusarea :) Timpul de reactie este mult mai scurt, este mult mai stabil pentru foarte multe din aplicatii, dar trebuie sa fii oarecum cunoscator daca vrei sa si joci unele chestii ( asta era cel putin pana acum, poate la aceasta versiune s-au schimabt chestiile)
    Dar cred ca-l voi incerca cand voi gasi ceva timp...

    RăspundețiȘtergere
  4. Gânguritu: Softurile pentru Windows nu sunt compatibile cu Ubuntu, care este Linux (una dintre aromele Unix-ului). Cu toate acestea, destul de multe pot fi rulate şi în Ubuntu cu ajutorul pachetului Wine (se pot găsi detalii aici: http://www.winehq.org/).
    În rest, absolut tot ce este nevoie pentru un desktop (laptop, netbook) pentru office există deja în cadrul distribuţiei Ubuntu, putându-se instala global sau numai parţial, după preferinţe.
    Pentru cine nu are nevoie de nu ştiu ce soft specializat sau proprietar, este o bijuterie!
    Pentru o idee a softurilor ce se pot instala odată cu Ubuntu, detalii se pot găsi aici:
    http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant! Poate am să-l încerc şi eu, când prind câteva ore libere; dacă voi reuşi, îţi voi împărtăşi părerea! Un sfârşit de săptămână plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dana Diaconu: Nu este obligatoriu... :))
    Îţi mulţumesc frumos şi la fel îţi doresc şi eu.

    RăspundețiȘtergere