Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Situaţia financiară a CN Poşta Română SA

Am scris în câteva articole anterioare, precum şi în câteva comentarii ca răspuns la comentarii ale cititorilor, că voi publica un tabel cu situaţia financiară a Poştei în ultimii ani.
Am reuşit să centralizez datele puse la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor Publice, pentru ultimii ani (click pe imagine pentru mărire).


Cu culoare roşie este evidenţiat profitul net al companiei. Toate cifrele sunt exprimate în lei, inclusiv cele pentru anul 2004 (leii vechi au fost transformaţi de mine în lei denominaţi, în vigoare începând cu 2005).

Deşi atât mess-media, cât şi societatea civilă au numeroase întrebări referitoare la cauzele scăderii dramatice a profitului înregistrat de Poştă în ultimii ani, comunicatele venite atât din partea oficialilor companiei, cât şi din partea acţionarului majoritar (Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale) parcă nu se leagă. Oare să fie de vină numai contractele păguboase încheiate de fosta conducere a Poştei, sau mai sunt şi alte cauze?

Trebuie să specific un lucru de cele mai multe ori neînţeles sau înţeles eronat de către public: conform legislaţiei, compania naţională îşi desfăşoară activitatea ca orice societate comercială, fondurile provenind în exclusivitate din surse proprii (adică, spre deoasebire de alte companii naţionale, Poşta nu primeşte subvenţii de la stat). Sau cel puţin aşa s-a întâmplat până acum doi ani.

Poate reuşeşte cineva să ne lămurească. Nu de alta, dar se pare că rapoartele Curţii de Conturi a României sunt puse la dospit, în categoria documentelor secrete de serviciu, pentru că nu se găsesc publicate pe nicăieri. În ciuda faptului că este vorba de bani ai statului. Au descoperit ceva controlorii Curţii de Conturi la Poştă? (că ştiu sigur că s-au efectuat controalele planificate). Dacă da, ce anume oare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu