Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 20 octombrie 2011

Accesorii: microscop USB

Recent, în oferta unuia dintre cele mai cunoscute magazine online româneşti a apărut microscopul cu conectare USB la un calculator.

Fiind un dispozitiv USB, el se poate conecta la orice calculator desktop/laptop care are un asemenea port. Microscopul din oferta eMag are o putere de mărire de 150X, dispunând de un senzor tip CMOS (unul din standardele întâlnite atât la scannere, cât şi la camerele digitale), fiind în fapt o cameră de 2 megapixeli într-o montură specială, prevăzută şi cu un sistem de lentile.
Din nefericire, datele tehnice oferite de portalul în cauză sunt limitate, nespecificându-se compatibilităţi cu diversele sisteme de operare şi/sau dacă are/nu are şi un software dedicat. Fac această precizare deoarece eu sunt fericitul posesor al unui astfel de microscop pe USB, dar dintr-o marcă diferită, care a "venit" de la comerciant împreună cu un CD pe care se găseşte şi un software specializat.

Colecţionarii aplecaţi spre cercetare cred că bănuiesc avantajele enorme ale unei astfel de "scule". Din păcate, are şi un dejavantaj care poate cântări destul de mult în balanţă: utilizatorul trebuie să se priceapă să manipuleze imagini digitale, să priceapă cum "merg" modurile de culoare şi să ştie să se descurce cu rezoluţiile şi dimensiunile fizice ale unei imagini tip bitmap.

Dacă are cineva întrebări sau nelămuriri, pot dezvolta subiectul.

6 comentarii:

  1. E bun pentru institutele de cercetare, laboratoare etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. mi se pare foarte interesant....doar ca nu stiu sa manipulez imagini digitale...zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi: Şi în filatelie este foarte bun, pe mine m-a ajutat destul de mult în câteva situaţii în care scannerul nu mi-a fost de ajutor (am reuşit să dovedesc că o piesă este falsă, după structura fibrelor hârtiei).

    RăspundețiȘtergere
  4. Geanina: Dacă nu ai nevoie de un microscop pentru ceva anume, atunci nu trebuie să porţi grija... :)
    Îţi doresc la fel!

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, este foarte util si in filatelie! Eu folosesc unul de la Leuchtturm, cu factor de marire intre 20x-200x, pe care il avem la vanzare in magazin. Costa ceva mai mult decat cel listat la emag. N-am idee care e mai bun, nu cunosc performantele celui listat in emag.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aldor: Eu ştiu, pentru că altfel nu l-aş fi "recenzat". Folosesc unul (altă marcă) de aproape doi ani şi m-a ajutat excelent în vreo două situaţii.

    RăspundețiȘtergere