Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 23 iunie 2011

Circulaţie peste Ocean

Iată o piesă interesantă, un plic expediat din Ardeal în Statele Unite.


Plicul a fost expediat în ianuarie 1916 din Perjámos (Periam) la Cincinnati, în Statele Unite, nefiind francat. La plecare, oficiul maghiar a aplicat şi o ştampilă "T" pentru atenţionarea destinatarului. Înainte de a păsări Ungaria, plicul a fost cenzurat.
Pe teritoriul SUA, plicul ajunge întâi la New York, unde primeşte ştampila DUE 10 CENTS dublă, iar la destinaţie se aplică o marcă porto de 10 cenţi, preobliterată.

2 comentarii:

  1. Depinde de preferinţele fiecăruia, dar aşa este (ne înşelăm noi, sau chiar ne pricepem puţin?) :))

    Experţii şi metodologii (da, există şi specia aceasta printre colecţionari) încă nu s-au pus total de acord, în general din cauza multitudinii preferinţelor existente prin tot soiul de lucrări. Dar cea mai întâlnită opinie clasifică perioadele drept clasică (până pe la 1872), postclasică (1872-1900), apoi modernă (1900-1930 sau 1900-1940 sau alte variante apropiate) si - normal - contemporană.
    De fapt, cam în fiecare ţară există o periodizare făcută mai mult după evenimentele majore locale: domnia unui monarh, durata unei republici sau vreo schimbare de formă de guvernământ (republică - regat, sau invers).

    Mulţumesc pentru vizită!

    RăspundețiȘtergere