Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 26 iunie 2011

Falsuri la "25 ani de domnie"

Un vânzător argentinian de pe eBay (despre care am mai scris, nominalizându-l din cauza unui fals al mărcii de 15 bani "Barbă") a oferit o serie de falsuri ale emisiunii "Carol - 25 ani de domnie" din 1891. Le-a oferit specificând că acestea sunt falsuri!


Piesa pentru care l-am nominalizat data trecută este iarăşi prezentă în oferta lui. Dar faptul că pentru această serie specifică natura pieselor, mă face să cred că omul nu este rău intenţionat, ci doar mai puţin informat. Am crezut de cuvinţă că este bine să prezint acest raţionament, deoarece v-aţi putea afla vreodată într-o situaţie similară, dar cu altă persoană.

Despre falsuri: personal am mai întâlnit astfel de piese. Ele se pot recunoaşte relativ uşor, datorită mai multor elemente: hârtia este de calitate inferioară, puţin mai gălbuie, mai groasă şi mai poroasă; dimensiunile clişeelor nu se potrivesc cu cele ale originalelor; dantelura are variaţii, fiind neregulată, nepotrivindu-se nici cu 11½, nici cu 13½ şi nici cu combinaţiile între acestea; detaliile de desen sunt mai grosolane decât la originale. Falsurile se întâlnesc şi obliterate, cel mai adesea ştampila Bucureşti de tip Daguin fiind falsificată grosolan.
Niciuna dintre mărcile emisiunii nu este rară. O simplă comparaţie între un exemplar original şi piesa în cauză, chiar şi cu ochiul liber pentru cei mai experimentaţi, va duce la identificarea falsului.

2 comentarii:

  1. falsurile ca si în arta sunt interzise si în filatelie, nu?! atunci, conform legilor internationale în vigoare, si vânzarea lor este interzisa si se pedepseste.
    Dar... prin ebay se vinde si se cumpara orice; vinovati sunt cei care nu citesc amanuntele inseratiilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sărut mâna, Carmen.
    Falsurile sunt, într-adevăr, cu bătăi de cap, atunci când sunt vândute cu intenţia de a înşela cumpărătorul. Sunt însă situaţii când falsurile sunt vândute drept ceea ce sunt, deoarece în colecţiile specializate îşi regăsesc locul şi astfel de piese.
    Principala mea preocupare (dacă ai ceva răbdare să citeşti articolele mai vechi) este să îndrum cititorii - colecţionari mai avansaţi sau dimpotrivă, mai începători, ca să poată identifica astfel de "producţii", iar în mai multe rânduri chiar am nominalizat identităţile vânzătorilor, atât de pe eBay, cât şi de pe alte portaluri (inclusiv unul românesc).

    Îţi mulţumesc de vizită şi îţi doresc o seară liniştită.

    RăspundețiȘtergere