Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 27 iunie 2011

Două poşte franceze

Văzute în catalogul unei licitaţii care se va desfăşura mâine (click pe imagini pentru mărire).

Scrisoare nefrancată expediată de la oficiul francez din Galaţi, în septembrie 1861, la Paris. Pe faţă, în afara ştampilei-antet a expeditorului, a fost aplicată şi o ştampilă Galatz Moldavie, cu tuşul albastru verzui pal, specific.
La intrarea pe teritoriul francez a fost aplicată ştampila pentru taxa-tampon de 10 centime. Nefiind prezentat şi spatele scrisorii, nu se poate spune nimic despre existenţa unor eventuale ştampile de tranzit sau a altor adnotări.

Scrisoare expediată în martie 1861 de la Sulina, la Constantinopol. Scrisoarea a fost francată cu două mărci mai puţin comune pentru acest oficiu, 20 şi 80 centime Napoleon nedantelate (din câte cunosc eu, aceasta este singura scrisoare cu francatură de 1 franc cu această combinaţie, provenită de la oficiul francez din Sulina). Mărcile sunt anulate cu ştampila romb cu puncte, cu cifre mici - 4015, iar pe faţa scrisorii se regăseşte şi amprenta ştampilei Sulina - Turq. D'Europe. Este o piesă excepţională, cu un preţ pe măsură: 7.500 euro.

Un comentariu: