Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 19 iunie 2011

Tirajele primelor cărţi poştale româneşti

Prima emisiune de cărţi poştale româneşti este semnalată ca apărută în noiembrie 1873, în Stamp-Collector's Magazine, vol. 11, pag.118. În luna septembrie, acelaşi an, ele fuseseră deja semnalate şi în revistele franceze ale vremii. Mai precis în revista Le Timbre-poste, care publică şi tirajele primelor trei emisiuni (este vorba de un articol al cărui autor este Moens):
- prima emisiune: 3.000 buc. simple şi 2.000 buc. duble;
- emisiunea a doua: 30.000 buc. simple şi 15.000 buc. duble;
- emisiunea atreia: 50.000 buc. simple şi 20.000 buc. duble.

În numărul din luna decembrie al revistei britanice, la rubrica de corespondenţă de la cititori )pag. 191, acelaşi volum) se publică o scrisoare semnată "A London Collector" (numele real nu i se regăseşte în text), în cuprinsul căreia se fac precizări şi corecturi. Iată pe scurt traducerea ei:

Dragă domnule, în numărul din luna noiembrie al revistei dvs., la rubrica de "Emisiuni noi" am observat unele erori scăpate la semnalarea cărţilor poştale româneşti, de aceea vă rog să îmi permiteţi să redau o scrisoare oficială pe care am primit-o din Bucureşti pe 14 octombrie ["colecţionarul londonez" nu precizează sursa acestei scrisori "oficiale" - N.T.].

«Cărţile poştale pe carton alb (care au constituit primul tiraj pus în circulaţie) sunt deja consumate. Decretul prin care a fost autorizată emiterea lor menţiona data de 13 iunie, ca dată oficială. Cantităţile puse în vânzare (3.000 buc. simple şi 2.000 buc. duble) au fost epuizate înainte de sfârşitul acestei luni, punându-se în vânzare cantităţi noi, adică 20.000 buc. simple şi 10.000 buc. duble, ele fiind acum în circulaţie. Şi aceste cantităţi au fost epuizate în câteva zile, fiind pusă în vânzare o a treia tranşă, imprimată pe carton alb, la această dată fiind tipărite 90.000 bucăţi.
Ca urmare a celor relatate, a doua emisiune are un tiraj de numai 30.000 buc. şi nu 45.000 buc. aşa cum a afirmat dl. Moens. A treia emisiune are un tiraj de 90.000 buc. şi nu de 70.000 [autorul înglobează în tiraj şi CP simple, şi CP duble - N.T.]. Trebuie să mai remarc faptul că la data când dl. Moens anunţase a treia emisiune, aceasta încă nu era pusă în vânzare. Datele de punere în circulaţie ale celor trei emisiuni sunt 13 iunie, 1 iulie şi respectiv 15 octombrie pentru emisiunea a treia, pe care personal nu am văzut-o încă.

[...] Un colecţionar londonez»

Ce ne spune CMPR 1974 referitor la datele de emisiune (pentru că tirajele nu sunt date)?
- prima emisiune (stema din stânga mare, carton alb - 1/13 iunie;
- a doua emisiune (stema din stânga mare, carton galben-brun) - iulie;
- a treia emisiune (stema mai îngustă, carton alb-gălbui - septembrie.
Rămân acum de verificat şi inventariat circulaţiile timpurii, pe piese.

UPDATE

Mi se mai întâmplă să scriu şi să uit că blogul este citit şi de persoane care nu au avut niciun contact cu lumea colecţionarilor, ori cu piesele mai vechi. Articolul de mai sus nu conţine niciun fel de explicaţie pentru termenii utilizaţi, nefiind ilustrat, lucruri necesare totuşi (ruşine să-mi fie!).

În imagine este o carte poştală dublă din a doua emisiune. De ce este dublă? Păi, cred că se vede din imagine: sunt practic două cărţi poştale (întoarsă pe verso, jumătatea superioară netipărită corespunde spatelui altei cărţi poştale). Le ce se foloseau? Persoana A îi scria persoanei B o carte poştală, completând numai una din cele două efecte. Destinatarul, după ce primea corespondenţa, avea posibilitatea să-i răspundă expeditorului, având la dispoziţie (gata plătită) cartea poştală neutilizată. Au fost denumite şi cărţi poştale cu răspuns plătit.

6 comentarii:

 1. Interesante Max,cu tine mai
  citesc și eu câte ceva!
  O seară perfectă!

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc pentru aprecieri.
  Şi eu îţi doresc o seară frumoasă şi o săptămână fără probleme. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. care e diferenta intre cartile postale simple si cele duble?
  imi plac cartile postale vechi...chiar pregateam o postare pe tema asta...dar m-as repeta intr-un fel pentru ca am mai postat intr-o miercuri "felinare"...imi plac felinarele :)

  RăspundețiȘtergere
 4. @pandhora: am făcut un update articolului, bănuiesc că te aşteptai să vezi ilustrate, dar sunt doar clasicele cărţi poştale.

  RăspundețiȘtergere
 5. ai dreptate...confundasem cartea postala cu ilustrata :)
  am inteles diferenta intre cele doua tipuri de carte postala....
  se pare ca aceasta carte postala dubla este un fel de stramos al plicurilor retur pre-platite :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Da, ai dreptate. Ca un fapt divers (dar şi drept recunoaştere pentru contribuţia adusă progresului comunicării), primele cărţi poştale au fost introduse în serviciu de Austria. Primele cărţi poştale cu răspuns plătit au fost puse pe piaţă de Olanda.

  RăspundețiȘtergere