Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 13 iunie 2011

M.V.i.R.: iar o "circulaţie" de complezenţă

Contrar marii majorităţi a pieselor de acest gen, pentru care s-a utilizat ştampila Bukarest cu trei steluţe în partea inferioară, această piesă (care nu are ştampilă de sosire, iar francatura nu prea este conformă cu tariful) poartă o ştampilă cu două acante în partea inferioară, ştampilă care se regăseşte destul de des pe timbrele fiscale supratipărite cu "MViR" sau cu "Gültig 9. Armee" (obliterate, de asemenea, de complezenţă).

Voi continua să prezint astfel de piese până vor fi destule pentru a se putea trage o concluzie statistică cât mai apropiată de realitate. Obiectivul: pe lângă modul de utilizare a unor ştampile reale sau confecţionate în epocă, este necesară şi stabilirea tipurilor de ştampile germane de cenzură pe astfel de corespondenţe, deoarece nasul îmi spune că nu toate sunt originale. Personal, cred că sunt mai multe tipuri decât cele semnalate în lucrarea lui Teleguţ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu