Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Piese pe bani mulţi

Marţea viitoare se desfăşoară licitaţia casei franceze Ceres Philatélie, unde este oferită colecţionarilor o gamă bogată de piese. M-am hotărât să prezint câteva piese deosebite în urma unui schimb de mail-uri cu un colecţionar mai tânăr, care mi-a solicitat să prezint astfel de piese şi din alte ţări. Eu n-aş avea nimic împotrivă, dar cred că numărul celor interesaţi nu ar fi deloc mare, din cel puţin două motive: primul, cred că numărăm pe degetele de la cele două mâini colecţionarii români cu puterea financiară care să le permită achiziţionarea unor astfel de piese. Al doilea motiv: cei interesaţi nu urmăresc bloguri, ci ştiu unde să caute pe internet piesele, asta dacă nu sunt anunţaţi în mod preferenţial de către firmele în cauză, ori dacă nu se suie repede într-un avion să dea fuga până acolo, dacă licitaţia se desfăşoară şi cu "floor" şi nu vor să apeleze la un agent.

Acest fragment de coală de 10 centime "Napoleon" dantelat a fost fabricat, probabil cu o anumită aproximare, de aceeaşi echipă de specialişti şi muncitori tipografi care a realizat şi mărcile noastre din emisiunea "Paris" (click pe imagine pentru mărire). Există multe elemente comune cu mărcile noastre: aşezarea în coală, crucea de ghidare de sub marca a 5-a de pe rândul inferior (care a servit la poziţionarea corectă a colii pe timpul dantelării), dar şi dantelura specifică în pieptene. Este foarte interesant defectul caracteristic al dantelurii verticale al ultimelor mărci din dreapta: pasul (care a fost orizontal, perforându-se câte un rând la fiecare bătaie) a făcut ca defectul să se repete identic la toate cele cinci mărci ale ultimei coloane, pe latura spre marginea de coală. Această piesă pleacă de la un preţ de 22.000 euro.

Pentru colecţionarii francezi şi cei de vechituri, dar şi pentru investitori, marca neemisă de 20 centime "Sage" este cunoscută. Casa franceză susţine că acest exemplar este cel mai frumos din cele cunoscute (nu o contrazic, nu sunt pe terenul meu). Piesa pleacă de la 30.000 euro.

Tot cu 30.000 euro pleacă şi acest bloc din Monaco, bloc format din două perechi orizontale cu punţi (iar cea inferioară şi cu milesime).

Danemarca, prima emisiune, 2 RBS albastru, primul tiraj. Este o marcă rară şi ca unicat obliterat. Neuzată, în această stare calitativă, dar şi în pereche este extrem de greu de procurat. Preţ de strigare: 8.000 euro.

Printre colecţionarii de mărci britanice, această piesă este vestită: eroarea OP-PC. Ea este inclusă chiar de cataloagele internaţionale generale. În ciuda descentrării, piesa pleacă de la 2.500 euro.

Iar o piesă dintr-o ţară nordică (click pe imagine pentru mărire), prima marcă din Norvegia în bloc de patru, pe scrisoare expediată din Stavanger la Hamburg (pe vremea aceea oraş-stat, el însuşi emitent de mărci poştale). Frumuseţea blocului, asociată cu claritatea ştampilelor şi starea bună de păstrare a scrisorii fac din această piesă una deosebit de atractivă. Preţ de plecare: 6.000 euro.

2 comentarii:

  1. Excelenta informatie.Piese bune ptr domeniul meu "colonii franceze din africa",insa nu pot decat sa ma bucur de ele cu privirea,fac parte din categoria filatelistilor fara bani care nu isi permit varietati si specialitati scumpe,insa colectioneaza strict cronologic dupa catalog.Satisfactia este aceiasi,insa dezamagirea ca nu-mi permit asemenea piese este ceva mai mare.O seara buna ,cred ca voi visa frumos la noapte...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru vizită şi părere. Am să mai postez atunci astfel de piese, iar dacă interesul este pentru colonii franceze, atunci colonii să fie!...

    RăspundețiȘtergere