Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 7 iunie 2011

Două varietăţi de tipar

Prima am întâlnit-o la o marcă de 20 parale "favorit" din 1867 (hârtie subţire), iar a doua la o marcă de 10 bani albastru din emisiunea "Paris". Să le vedem...

Piesa este frumoasă, având margini late pe două laturi. Varietatea apare în colţul stâng inferior, care este pur şi simplu tăiat, lipsă, kaput!

La cea de-a doua piesă, varietatea a mai fost semnalată, dar ilustraţia este destul de clară pentru a fi observată (dacă îmi aduc aminte, în articolul care o semnala era un desen, nu o fotografie). Peste literele MA din ROMANIA se distinge o zgârietură orizontală albă destul de marcată. Cine reuşeşte să găsească două piese identice, este premiant!

4 comentarii:

  1. este o greseala sau asa a fost fabricat?
    am senzatia ca aceasta pasiune a ta seamana cu arheologia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt greşi amândouă, dar colecţionarii adoră greşelile făcute de tipografi. Unele astfel de greşeli pot valora o avere!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa tot gresesti asa, cu conditia sa incapa vreo greseala de-asta pe mana vreunui mostenitor :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum câţiva ani, un bloc de patru mărci americane cu o greşeală de tipar (centrul răsturnat la 180 grade) a devenit cea mai scumpă piesă filatelică vândută vreodată! I se spune "Inverted Jenny".

    RăspundețiȘtergere