Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Nici cal, nici măgar

Doi colegi de-ai noştri s-au grăbit să mă atenţioneze că pe eBay erau la vânzare mai multe "plicuri prima zi" ale unor emisiuni din perioada interbelică.
Nu mai revin asupra opiniei mele referitoare la FDC-uri, am expus-o nu de mult timp, aici. Din punct de vedere metodologic, în perioada anterioară declarării republicii populare, România nu a avut FDC-uri emise în mod oficial de către administraţia poştală. Şi chiar aşa, până şi FDC-urile mai târzii, emise oficial de către poştă, sunt doar produse filatelice şi nicidecum produse rezultate dintr-o necesitate poştală.
Să vedem însă care erau acele FDC-uri din perioada interbelică (pentru propria evidenţă îmi salvasem deja imaginile respectivelor piese înainte să mă atenţioneze colegii noştri).

8 iulie 1931. Plicul nu este unul "prima zi" nici pentru mărcile din emisiunea "Expoziţia cercetăşească" (puse în circulaţie exact cu o lună mai devreme), şi nici pentru timbrele de aviaţie (puse în circulaţie în mai 1931).
Ţineţi minte modelul ştampilei.Plicul a fost vândut cu 34 euro (8 biduri).

August 1932. După dată, este clar că nu este vorba despre un FDC. Vândut cu 10,40 euro (5 biduri).

8 iunie 1934, Jamboreea Mamaia, supratipar. Pe plic se lăbărţează mare o legendă "Prima zi a emisiunii". Numai că mărcile acestei emisiuni au fost puse în circulaţie cu o lună mai târziu. Ţineţi minte modelul ştampilei. Plicul a fost vândut cu 85 euro (14 biduri).

8 iunie 1935, OETR. Este singurul plic la care data ştampilei s-ar potrivi cu data oficială a punerii în circulaţie a emisiunii. Uitaţi-vă însă la tipul ştampilei.
Plicul a fost vândut cu 65 euro (10 biduri).

8 iunie 1936, Jamboreea Braşov. Mărcile au fost puse în circulaţie abia pe 20 august (sic!). Uitaţi-vă la tipul ştampilei, identic cu cel de pe primele două piese.
Plic vândut cu 21 euro (7 biduri).

19 august 1936, plic cu inscripţie vizibilă "Prima zi a emisiunii" (dar data precede cu o zi data oficială). Acelaşi tip de ştampilă l-am mai întâlnit la două piese precedente. Plicul a fost vândut cu 29 euro (5 biudri).

Care este părerea mea referitoare la aceste piese? Ei bine, eu nu le văd decât drept nişte făcături filatelice. De epocă, ce-i drept, dar tot făcături sunt în opinia mea. Ele nu merită în niciun caz banii daţi în licitaţii pe ele, după mine nu merită mai mult decât o serie obişnuită obliterată.
Problema ştampilelor: dacă veţi verifica ştampilele din epocă utilizate pe mărci uzuale la Bucureşti şi la Timişoara, nu veţi întâlni aceste două tipuri de ştampile (sau, mă rog, nu identice). Tocmai de aceea eu nu văd nicio diferenţă între aceste piese interbelice şi făcăturile ordinare făcute acum câţiva ani în mai multe localităţi româneşti (diverse plicuri cu ştampile tematice, având mărcile "obliterate" la imprimanta de birou). Unele încă mai sunt de vânzare pe portalurile online.
Fiecare este liber să îşi dea banii pe ce crede de cuvinţă. Dar pe mine nu mă veţi vedea luând aşa ceva.

4 comentarii:

  1. Nici eu nu cred că au valoare aceste plicuri. După părerea mea nu valorează nici cât o serie obliterată pentru că o parte din aceste mărci sunt destul de rare obliterate bona fide,iar dacă cineva vrea mărci oblitrate acestea nu-l vor satisface.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil că aşa ceva se cumpără tocmai pentru că, aşa cum ai spus, nu se întâlnesc pe corespondenţele obişnuite.

      Ștergere
  2. Bună Max!
    O duminică frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere