Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 8 ianuarie 2013

Tehnoredactarea computerizată (11). Abilităţile programului QuarkXPress

Episoadele anterioare: (1), (2), (3), (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10).

Câteva caracteristici

Nu am mai continuat serialul, m-am tot luat cu treaba şi l-am neglijat puţin (trebuie să îmi cer scuzele de rigoare de la cititorii interesaţi, pentru că am observat că episoadele lui sunt căutate pe internet).

Programul QuarkXPress a atins în prezent un nivel de maturitate greu de egalat de alte programe asemănătoare, datorită facilităţilor deosebite pe care le pune la dispoziţia utilizatorilor. Este o unealtă cu ajutorul căreia se pot tehnoredacta trei categorii mari de lucrări:
- proiecte destinate tiparului;
- proiecte interactive destinate exportării în formatul SWF (Flash);
- proiecte destinate publicării pe internet sub formă de pagini în format HTML;
- proiecte destinate publicării în format electronic (ePub) pentru dipozitive mobile (tablete şi telefoane inteligente).
Proiectele sunt denumite layout-uri. Un fişier generat cu ajutorul QuarkXPress poate conţine unul sau mai multe layout-uri. Proiectele dintr-un fişier nu este obligatoriu să fie de acelaşi tip, ci pot fi din oricare din tipurile anumerate. Numărul minim de proiecte dintr-un fişier este, normal, unul. Numărul maxim de proiecte este nelimitat (şi depinde, desigur, de resursele staţiei de lucru utilizate).

Ideea pe care "merge" programul este că un proiect realizat pentru tipar, să zicem, poate fi utilizat (cu minime transformări) în oricare din formatele enumerate. Astfel, într-un fişier se pot păstra versiuni ale aceluiaşi document atât pentru print, cât şi pentru flash şi html.
Pentru cei interesaţi de partea de html, QuarkXPress nu a fost gândit să fie un program complet de creare a unor pagini complexe (site cu generare dinamică a paginilor), acest lucru realizându-se cu fratele lui mai mare (versiunea server), la care însă nu mă voi referi în acest serial. Nu mă voi referi decât la facilităţile destinate tiparului, care par să cam lipsească din blogosfera românească.

Pentru print, un layout poate lucra cu documente "grele" conţinând până la 2.000 de pagini (totuşi numărul maxim de pagini cu care se poate lucra în mod practic poate fi mai mic, în situaţia lucrului pe un calculator cu resurse mai slăbuţe). Formatul paginilor este variabil, stabilindu-se de către utilizator. Formatul nu poate fi mai mare însă de 1.200x1.200 mm (pentru un proiect cu pagini simple) sau 600x1.200 mm (pentru un proiect cu pagini "în oglindă", sau faţă-verso).

Crearea unui proiect

Probabil că cea mai bună metodă de învăţare este exerciţiul practic, aşa că e bine să trecem la treabă.

Problema: vreau să tehnoredactez două afişe pe care urmează să mi le printez singur la o imprimantă. Primul afiş vreau să aibă o dimensiune standard A4, iar al doilea să fie de două ori mai mic, cu formatul A5 (adică jumătate din A4). Afişele urmează să mi le printez singur,  la imprimanta mea de birou.

Paşii de parcurs:
- pornesc programul QuarkXPress;
- creez primul proiect, apelând comanda File > New > Project... sau utilizând, de la tastatură, combinaţia Ctrl+N (pe Windows) ori Cmd+N (pe MacOS); pe ecran îmi va apărea caseta de dialog din imaginea de mai jos;

- îi dau un nume (Afis A4), la "Layout Type" aleg "Print", las nebifată căsuţa "Single Layout Mode", pentru "Size" aleg A4, bifez "Portrait" (pentru că vreau ca afişul să fie "pe înalt"), bifez căsuţa "Automatic Text Box" (ca să pun programul să-mi creeze automat o casetă de text pe pagină), iar restul valorilor le las stabilite la valorile arătate în imagine; apăs apoi butonul "OK"; se va deschide fereastra documentului creat de mine, ca în imaginea de mai jos (click pentru mărire);


- creez şi layout-ul al doilea, cu formatul A5: apelez comanda Layout > New; va apărea caseta de dialog din imaginea de mai jos, în care voi face/alege setările arătate (având grijă să debifez opţiunea "Automatic Text Box", voi explica mai târziu de ce):


- după apăsarea butonului OK, fereastra programului va arăta ca în imaginea de mai jos (click pentru mărire):


- se observă că în colţul stâng superior există două tab-uri (fiecare cu numele acordat de mine pentru fiecare layout), între care pot comuta prin efectuarea unui click de mouse; fac click pe "Afis A4", pentru a comuta la primul document (layout) creat;
- salvez fişierul pe care l-am creat, apelând comanda File > Save, ori apăsând de la tastatură combinaţia Ctrl+S (pe Win) sau Cmd+S (pe Mac), alegând locul pe harddisk şi dându-i numele dorit;
- apăs la tastatură combinaţia Ctrl+0 (pe Win) sau Cmd+0 (pe Mac), pentru a reduce zoom-ul şi a încadra întreaga pagină în ecran;
- fac un click pe unealta "Text" din butonul cu unelte din stânga (cel cu un "T"), apoi fac un click în mijlocul paginii; în acest moment voi observa că mi s-a activat posibilitatea de introducere a textului;
- aleg un font potrivit utilizând caseta derulantă din paleta de măsurători (de jos) şi o mărime a acestuia (în puncte); în exemplu, eu am ales fontul Myriad Pro de 40 puncte; apoi culeg textul dorit de la tastatură; afişul meu va arăta ca în imaginea de mai jos (click pentru mărire):


- urmează să multiplic textul de pe afişul A4 pe cel de format A5, dar nu mă apuc să rescriu textul, ci voi apela la facilităţile programului pentru a-mi uşura munca; comut pe unealta "Move" printr-un click pe butonul care are două săgeţi în cruce;
- fac un click pe caseta de text de pe pagină (dacă am dezactivat-o cumva), apoi fac un click-dreapta (pe Win) sau folosesc combinaţia Cmd+click (pe Mac) şi aleg din meniul contextual comanda Copy;


- fac un click pe tabul "Afis A5" din colţul stâng superior, pentru a comuta pe layout-ul cu celălalt format, apoi fac un click dreapta pe mijlocul paginii (pe Win) sau Cmd+click (pe Mac) şi aleg din meniul contextual comanda Paste in Place ("lipeşte în acelaşi loc"):


- ecranul documentului va arăta cam ca în imaginea de mai jos:


- evident, va trebui acum să aşez şi să reduc mărimea textului, pentru a se potrivi la noul format de pagină; nu mă grăbesc, pentru că mă va ajuta programul;
- apelez comanda Window > Scale; se va deschide paleta "Scale", ca în imaginea de mai jos:


- introduc pentru "Width" valoarea "70" (las ca unitate de măsură procent) şi apăs butonul Scale; caseta mea cu text se va micşora, ca în imaginea de mai jos:


- ce mai am de făcut acum este să mut caseta la locul ei; comut pe unealta "Move" făcând click pe butonul ei, apoi având caseta activată, o mut cu mouse-ul cu colţul stâng superior la intersecţia liniilor albastre de ghidare din stânga-sus:


- în acest moment mai am doar de făcut câteva ajustări simple, pentru a "aduce" cadrul casetei mele de text la formatul liniilor de ghidare; voi apela la un alt truc acum - deformarea propriu-zisă a casetei: apăs pe tastatură tasta Ctrl (pe Win) sau Cmd (pe Mac) şi cu mouse-ul "trag" de mânerul de pe latura dreaptă şi de pe cea inferioară, până când cadrele drept şi inferior ale casetei de text se suprapun cu liniile de ghidare (sau, ca să economisesc timp, pot face acelaşi lucru "trăgând" mânerul din colţul drept inferior, având de asemenea grijă să ţin apăsată tasta Ctrl/Cmd pe tastatură; rezultatul este cel din imaginea de mai jos:


În acest moment, lucrarea pe care mi-am propus-o este gata. Pot salva fişierul şi pot trece la imprimarea afişelor.

Pentru a nu fi luat peste picior de către cei care ştiu mai multe: exemplul de mai sus este doar pentru scop de învăţământ. În situaţie reală, dimensiunea celui de-al doilea layout ar fi fost tot A4, dar "landcsape", iar caseta de text ar fi fost redusă şi apoi dublată, pentru a se utiliza la imprimare, pentru ambele dimensiuni, coli de hârtie A4.

În episodul viitor vom aborda problema resurselor (preferinţelor) şi nivelul la care acestea sunt păstrate/utilizate. Până atunci puteţi exersa.

(Va urma)

©2013 Max Peter. Toate drepturile rezervat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu