Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 14 ianuarie 2013

Circulaţie interesantă

Ilustrata din imaginile de mai jos a fost oferită pe un portal de licitaţii online. Nu constituie cine ştie ce raritate (iar din acest motiv nici nu am urmărit-o, să văd dacă s-a vândut şi cu ce sumă), dar o menţionez datorită francaturii pe care o poartă.


Nu ştiu dacă faţa şi verso-ul aparţin aceleiaşi piese (cel puţin aşa le-a prezentat vânzătorul, menţionând că piesa îşi are originea în Zlatna (ceea ce este eronat). Oricum, parcă scrisul de pe cele două feţe seamănă.
Partea interesantă la această piesă este francatura, o francatură mixtă realizată din două mărci ale fostei Iugoslavii şi un timbru românesc de asistenţă socială.
Conform textului de pe partea cu mărci, ilustrata a fost expediată în august 1925 din localitatea Toracul Mare (în limba română), respectiv Veliki Torak (în sârbă), un mic sat situat în Banatul Central, pe teritoriul Iugoslaviei - în Voievodina. Puteţi afla mai multe de aici. Probabil că turiştii români şi-au luat la ei, înainte de plecarea în excursie/concediu, ilustrate româneşti (ca să aibă ce trimite rudelor din ţară). Poate că aceste ilustrate erau deja prefrancate cu timbrele de asistenţă socială (care erau obligatorii pe corespondenţele interne numai). Din Torac ei au trimis acasă ilustrata adăugând mărci uzuale iugoslave. Ştampila bilingvă a oficiului de expediere anulează clar atât mărcile iugoslave, cât şi timbrul românesc de asistenţă socială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu