Tot "scormonind" portalurile online, am dat peste plicul din imaginile de mai jos Un plic expediat în noiembrie 1923 în Bucureşti, purtând mărci de miliarde - la propriu!). Ilustrează cum nu se poate mai bine o perioadă tulbure din istoria Germaniei, când banii pe care i-ai fi dat dimineaţa pe o pâine nu-ţi mai ajungeau seara nici pentru o chiflă.
Au trecut şi românii printr-o experienţă asemănătoare în 1947. Să sperăm că nu vom mai avea parte vreodată de aşa ceva!
Parca si in 52 ?
RăspundețiȘtergereÎn 1952 a fost o reformă monetară (20 lei vechi au devenit 1 leu nou).
ȘtergereLa noi, cea mai dură inflaţie a fost în 1947 (apăruseră bancnotele de milioane!).
in 1947 a fost tiparita bancnota de 5.000.000 lei in romania, singura din istorie si cu cea mai mare valoare pentru romania. cea mai mare valoare nominala a unei bancnote a fost 1 urmat de 18 zerouri in zimbabwe, daca nu ma insel.
Ștergerecea mai mare valoare pe care a tiparit-o romania a fost bancnota de 5.000.000 lei 1947. in lume cea mai mare valoare e 1 urmat de 18 zerouri in ungaria in aceeasi perioada, daca nu ma insel.
ȘtergereBuna seara!
RăspundețiȘtergeresi
La multi ani, Max!
In special pentru domnii Hanganu si geogeh
Nu se poate compara inflatia din perioada 1944-47 din Romania cu ceea ce s-a intamplat in Germania anilor 1922-23 sau in Ungaria imediat dupa WW2. Sau ceea ce s-a intamplat/se intampla in Zimbabwe.
Altfel, ceea ce s-a intamplat in 1952 (parerea mea)a fost doar o noua spoliere a poporului roman de catre Dej si mentorii lui de Moscova si mai ales a celor care inca mai incercau sa traiasca un pic mai bine intro tara aproape anesteziata...
PS Pentru gazda: Va rog sa ma scuzati pentru modul direct de adresare din deschidere.
La mulţi ani, Mihai!
Ștergere