Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Mărci româneşti vechi în reclame străine

Ca precizare, nu este vorba de reclame făcute mărcilor româneşti. Este vorba de reclame ale unor diverse produse care se folosesc de imaginea mărcilor.
Timp de ani buni înaintea Primului Război Mondial, colecţionarea mărcilor poştale a căpătat un avânt deosebit. Mulţi comercianţi se uitau cu jind la peticuţele colorate de hârtie despre care vorbea toată lumea, care erau la modă şi pe care erau uneori de-a dreptul geloşi. Ce anume făcea ca despre aceste hârtii să vorbească toată lumea? Nu cumva ar putea fi ele utilizate şi la promovarea altor produse?
Zis şi făcut! Unii negustori au început să utilizeze în reclamele propriilor produse şi imagini ale unor mărci poştale, comandându-şi în acest sens cartonaşe "speciale".
Iată mai jos un prim exemplu (click pe imagini pentru mărire).

Ce ar fi avut în comun mărcile româneşti cu produsele olandezului, habar n-am. Dar lui i se părea că "dă bine". Unii negustori (cum au fost de exemplu distribuitorii de ciocolată) au făcut chiar seturi care urmau să fie ele însele colecţionate (cred că acestea ar putea fi "precursorii" cartonaşelor cu desene animate şi fotbalişti din pacheţelele de gumă de mestecat...   :D ).

Un alt exemplu (de această dată de la un negustor francez) poate fi văzut mai jos. Desenul (destul de "naiv") conţine şi un "favorit" românesc de 50 bani din 1869 nu prea reuşit ca realizare.


Peste ani, unii filatelişti au decupat din aceste reclamele imaginile mărcilor, oferindu-le separat celor mai "slabi de înger".

4 comentarii: