Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 10 ianuarie 2013

O reclamă veche

Am dat peste plicul din imaginile de mai jos (click pentru mărire). Iniţial m-a atras cenzura plicului, dar apoi, verificând şi spatele acestuia, am văzut reclama imprimată cu ajutorul unui clişeu de zinc probabil, pe plicul gata confecţionat.


Plicul a fost expediat din Craiova în octombrie 1915, având drept destinaţie o localitate din Elveţia. Curios, plicul nu este francat cu niciun fel de marcă, iar oficiul de expediere l-a "marcat" în acest sens cu o ştampilă "T" în cerc (dar la destinaţie, plicul nu pare să fi fost taxat cu porto).
Este însă vizibilă cenzura austro-ungară atât prin ştampila "Überprüft" aplicată pe faţă cu tuş violet, cât şi banderola de hârtie aplicată pe marginea superioară.
Reclamele de acest gen sunt destul de spectaculoase. Ele se încadrează perfect într-un exponat tematic, dar ca piesă de istorie poştală nu contează prea mult, chiar dacă nu sunt comune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu