Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 20 ianuarie 2013

O circulaţie curioasă

Plicul din imaginea demai jos a fost oferit de curând pe un portal online. Mi-a atras atenţia la el modul de prezentare a ştampilelor în raport cu mărcile cu care a fost francat (click pe imagine pentru mărire).


Ce anume pare curios la acest plic: se pare că iniţial au fost aplicate două mărci, una de 5 lei şi alta dintr-o valoare care nu poate fi identificată numai pe baza imaginii. Ulterior, plicul a mai "primit" două mărci (se vede după ordinea ştampilelor), una de 50 bani (care a fost aplicată peste marca pusă iniţial) şi una de 2 lei. Datele din cele două ştampile se pot cu greu ghici, este evident că ambele aparţin oficiului din Sighetul Marmaţiei, iar anul (cel puţin a celei aplicate peste al doilea rând de mărci) este (cred) 1929.
Pe spatele plicului nu apare nimic, nicio inscripţie şi nicio ştampilă (de aceea nici nu am mai pus imaginea). Pe faţă se distinge însă o inscripţie făcută cu un creion roşu ("lipsă timbre 2 lei 50"), inscripţie care pare a fi anulată cu nişte trăsături de creion albastru.
Tariful extern valabil pentru o scrisoare simplă era de 10 lei (aşadar adnotarea cu "lipsă timbre 2 lei 50") era cât se poate de îndreptăţită. Ce s-a întâmplat atunci la oficiul din Sighetul Marmaţiei şi dacă plicul a mai fost sau nu expediat, asta nu mai putem şti, putem doar să ne dăm cu părerea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu