Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 21 ianuarie 2013

S-au scumpit ambulanţele?

Aceasta a fost întrebarea care mi-a fost pusă de un coleg de pasiune, observând preţurile obţinute pe un portal online de trei cărţi poştale care purtau ştampile de ambulanţe feroviare. Mi-am zis că n-ar fi rău să prezint problema şi cititorilor, deoarece prin cercurile filatelice şi pe la târguri nu prea vezi aşa ceva decât cu greu, iar atunci când totuşi întâlneşti o asemenea piesă, ai de cele mai multe ori să auzi numai trăznăi de la deţinător. Să vedem înainte despre ce este vorba, pentru a avea baza de discuţie.

Iunie 1896. Carte poştală obişnuită de 5 bani alabstru "Spic", expediată din Bucureşti (oficiul de la Gara de Nord) la Bârlad. Transportată cu ambulanţa feroviară, la bordul vagonului fiind aplicată ştampila AMB IX la gara Tutova. Preţ de vânzare: 25 euro.

Decembrie 1896. Acelaşi tip de carte poştală, expediat din gara Căiuţu la gara Tutova. Cartea poştală este obliterată cu ştampila AMB VI, gara Căiuţu. Preţ de vânzare: 24 euro.

Iulie 1897. Tip similar de carte poştală, expediată din gara Berheci la gara Tutova. Ştampila AMB IX, gara Berheci, pe faţă. Preţ de vânzare: 25 euro.

Şi acum explicaţia. Prin cercurile bucureştene (dar nu numai), mai întâlneşti câte o piesă asemănătoare, numai că aproape întotdeauna sunt probleme cu calitatea: ba cartea poştală este îndoită, ba are colţurile îndoite sau rupte, ba este plină de pete sau are ştersături, ba ştampilele sunt aproape ilizibile, iar la ştampila de ambulanţă nu se pot citi nici data, nici numărul şi nici gara de unde provine (aceste trei elemente sunt obligatorii pentru o ştampilă de ambulanţă sau de tren). Niciodată n-am înţeles motivele pentru care unii se "aruncă" în a cere nişte preţuri care nu prea sunt justificate de piesele în sine.
Cele trei piese de mai sus au avut ceva audienţă (niciuna nu a avut una-două oferte, ci mai multe). Nu se poate spune deci că au obţinut preţuri mici pentru că nu au fost observate. Dar dacă le examinaţi cu atenţie, veţi observa ceva: calitatea pieselor este deosebită. Ştampilele sunt clare, perfect lizibile, cartonul cărţilor poştale este întreg şi nepliat, nu există pete sau murtării. Cam acesta este preţul nomal pentru piese bune din punct de vedere calitativ. Cu ălea îndoite şi pline de pete puteţi face ce doriţi, dar nu merită aceste sume în niciun caz.
Partea frumoasă a acestor piese e că datele de utilizare a ştampilelor ambulanţelor feroviare completează strălucit datele înscrise în tabelul nr. 5 (pag. 39) al lucrării semnate de ing. Călin Marinescu, "Poşta ambulantă feroviară în România 1869-1994".

UPDATE 22.01.2012

Printr-un mesaj transmis pe mail, dl. Călin Marinescu mă atenţionează că cele trei piese descrise mai sus au ştampilele de ambulanţe feroviare falsificate - este vorba de "falsuri Cuculis".
Iată că şi unul ca mine se poate păcăli fără o examinare detaliată a pieselor.
Nu pot decât să-i mulţumesc colegului nostru pentru mesaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu