Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 31 octombrie 2012

Software: SmartDeblur aduce SF-ul la realitate!

Nu cred că am exagerat în titlu. De ani de zile buni lucrez cu fotografii în format digital şi, ştiind cu ce se mănâncă procesarea de imagine, mai mereu mă umflă râsul când văd în câte un serial gen CSI cum un "meseriaş" ia o fotografie făcută de vreo cameră de supraveghere la 320x240 pixeli şi o transformă în ditamai posterul A3!  Hi-hi-hi...

Cu toate acestea, am dat de un progrămel destul de micuţ (are cam 9 MB tot kitul) care, după ce că nu trebuie instalat (merge pe orice versiune de Win de la XP în sus), mai este şi freeware! Ce credeţi că face? Exact ce-i arată şi denumirea, înlătură blur-ul unei fotografii, făcând-o lizibilă cât de cât.
Să nu vă aşteptaţi că generează vreun efect demn de o expoziţie pentru profesionişti. Îndeplineşte o singură sarcină destul de dificilă, pe care nu am văzut-o rezolvată cu vreun program (cel puţin nu la nivelul la care lucrează această minune micuţă). Un exemplu (click pentru mărire):


Nu-i aşa că pare de domeniul SF-ului?

Am dat de progrămel pe DownloadCrew. L-am descărcat, am despachetat arhiva (kitul este arhivat ZIP), am deschis folderul progrămelului şi am dat un dublu-click pe executabil (altceva nici nu mai este nevoie), lansându-l.
Interfaţa este una simplă. Am încercat să îmbunătăţesc imaginea de probă care vine împreună cu programul, şi care arată cam aşa (click pentru mărire):


Probabil că nu vă daţi seama ce scrie pe afişul acela. Dar după ajustarea parametrilor, progrămelul a început să "rumege" (este destul de lent, din cauza calculelor deosebit de complexe pe care le execută în fundal) şi am obţinut această imagine (click pentru mărire):


Pe mine m-a lăsat cu gura căscată şi tocmai de aceea m-am hotărât să vi-l prezint.

15 comentarii:

  1. Asta chiar ca e util mai ales cand blurul nu e mare cred ca ajuta si mai mult..dar oricum ai dreptate face mai multa treaba decat m-am asteptat sa vad. Multumesc ca l-ai impartasit cu noi! Super!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multă plăcere! N-am nimic de câştigat dacă-l ţin pentru mine. :D

      Ștergere
  2. Max, ce-mi recomanzi pentru blurarea unei parti dintr-o fotografie? Photoshop nu am si nici nu m-as pricepe....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băga-mi-aş picioarele! După ce am scris o grămadă, îmi zice goagăl că-i eroare!

      O iau de la capăt. Aşadar vrei să faci inversul operaţiei pe care o face acest progrămel, din ceva clar să faci ceva neclar, dacă am înţeles bine.

      Descarci progrămelul PaintDotNet de aici:

      http://dl.dropbox.com/u/7523746/PaintDotNetPortable_3.5.6.0_English.paf.exe

      Rulezi fişierul exe (nu se instalează că e portabil, doar se dezarhivează). Te duci în folderul unde s-a dezarhivat şi faci dublu-click pe fişierul PaintDotNetPortable.exe. Se lansează programul.

      Deschizi imaginea cu pricina, apeşi S de la "Selection" şi faci "drag" pe imagine, pe zona pe care vrei să o blurezi (îţi va apărea o elipsă peste imagine). Te duci la meniu, sus, şi alegi comanda Effects > Blur > Gaussian Blur. Apare un slider, pe care îl mişti spre dreapta până când eşti mulţumită de efectul obţinut. Apoi salvezi imaginea şi gata.

      Dacă nu asta este ceea ce doreai, dă-mi de ştire te rog.

      Ștergere
    2. Asta este, multumesc
      Incerc azi :)

      Ștergere
    3. Cu plăcere, Hapi! Oricând ai nevoie! :)

      Ștergere
    4. Max- e acelasi program de care vorbesti mai sus?
      http://dl.dropbox.com/u/7523746/PaintDotNetPortable_3.5.6.0_English.paf.exe
      nu se deschide, imi da eroare

      Ștergere
    5. Nu înţeleg, nu poţi descărca arhiva, sau ai descărcat-o şi nu o poţi deschide?
      Dacă nu o poţi descărca, ţi-o trimit eu pe mail, ca ataşament! Numai să-mi spui.

      Ștergere
  3. trimite-mi-o pe mail mai bine

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ! am descarcat programul smartdeblur si ,da e foarte bun doar imi spune ca am nevoie de "licente key " pe care trebuie sa le cumpar cu 159.94 lei .... si pentru o poza cat imi trebuie mie ! help mee please si cel mai aiurea e ca pe tooooate site-urile scrie ca e gratis !:(

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Ia legătura cu autorul pentru lămuriri, aici:
      http://yuzhikov.com/

      Ștergere