Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 11 octombrie 2012

Mandate poştale cu francaturi suplimentare

Această categorie de piese intră în rândul celor considerate de regulă mult mai spectaculoase decât tipurile uzuale de corespondenţe poştale, trezind un interes pe măsură din partea colecţionarilor, dar şi a cercetătorilor de istorie poştală.
În anii '70 şi '80 ai secolului trecut, astfel de piese erau rare pe piaţa filatelică. După anul 2000 însă, numărul pieselor oferite pe piaţă a început să crească. Dacă în 1980 vedeai greu un mandat "chior" să zicem, francat cu o marcă de 10 bani Carol I gravate, în ultimii ani şi-au făcut apariţia pe piaţă mandate cu francaturi frumoase, unele chiar spectaculoase. Cauza probabilă a acestui fenomen este probabil desfacerea/comercializarea unor arhive care au stat mulţi ani ascunse de ochii colecţionarilor.

V-am relatat într-un articol anterior că recent un negustor maghiar a desfăcut pe eBay o colecţie destul de bună de întreguri poştale româneşti. Printre piesele oferite au fost şi mai multe mandate, atât neuzate, cât şi circulate. Am selectat câteva mandate circulate pentru a vi le prezenta. Pentru a vizualiza mai bine piesele, faceţi click pe imagini pentru mărire.

Iată un mandat poştal internaţional, expediat în septembrie 1907 din Sinaia la Pristina, în Kosovo (destinaţia este neobişnuită pentru piesele româneşti). Formularul a fost francat suplimentar cu mărci Spic de grâu în valoare de 1 leu şi 70 bani. Mandatul a ajuns la destinaţie (există ştampila de sosire pe verso), dar se pare că nu a fost achitat, deoarece cuponul a rămas ataşat mandatului. Piesa este destul de neobişnuită, realizând, în opinia mea, un preţ mult mai mic faţă de raritatea ei (73 dolari după 6 biduri).

Mandat poştal intern, expediat în decembrie 1910 de la Agenţia Specială Cerna, jud. Tulcea în reşedinţa judeţului, oraşul Tulcea. Mandatul are o francatură suplimentară de 50 bani. Pe verso se distinge ştampila de tranzit a oficiului din Măcin şi ştampilele de sosire din Tulcea, unde trimiterea a fost taxată cu porto de 10 bani. Preţ realizat: 35 dolari după 2 biduri.

Mandat poştal intern pentru trimiterea sumei de 100 lei de la Fălticeni la Iaşi, în ianuarie 1911. Francatura suplimentară este formată dintr-o singură marcă de 1 leu. Ca menţiune, după 1900 toate unităţile poştale care primeau spre expediere mandate poştale (oficii, agenţii speciale, oficii din gări) au fost dotate cu un sigiliu special cu stema regatului, dar şi cu ştampile obliterante cu dată purtând legenda "Mandate".
Preţul realizat de această piesă: 20 dolari după 2 biduri.

Mandat poştal intern, expediat în februarie 1911 de la Slatina la Corabia, pentru expedierea prin poştă a sumei de 131 lei. Formularul a fost francat suplimentar cu mărci uzuale curente în valoare de 1,50 lei, fiind taxat la sosirea în Slatina cu porto de 20 bani.
După 1905 (din informaţiile mele), unităţile poştale care puteau manipula mandate au fost dotate cu ştampile speciale cu textul ACHITAT (o astfel de ştampilă este vizibilă pe faţă). Uneori, aceste ştampile se pot întâlni şi pe mărci.
Piesa a realizat un preţ final de 20 dolari (2 biduri).

Iată un mandat circulat şi achitat, care are cuponul nedesprins de cotor. Este mai puţin uzual printre mandate. Trimiterea a fost expediată în februarie 1912 din Bucureşti la Plăineşti, în jud. Râmnicu Sărat. Marca fixă a mandatului nu a fost anulată cu ştampila de zi, ci manual, cu cerneală. La sosire, mandatul a fost taxat cu porto de 10 bani. Piesa a fost vândută cu 18 dolari, după un singur bid.

Iată un mandat expediat în decembrie 1913 din Râmnicu Vâlcea la Bucureşti, care are în francatura suplimentară o marcă de 50 bani din emisiunea Silistra. Mărcile acestei emisiuni sunt mai rare circulate efectiv, datorită puterii limitate de francare.Piesa a fost vândută cu 23 dolari (3 biduri).

Acest mandat a fost expediat în noiembrie 1916 din Gara Todireni către un soldat aflat în Regimentul 7 Infanterie, menţionându-se olograf "Poşta Militară". Din păcate, vânzătorul nu a postat şi imaginea celeilalte feţe a mandatului, pentru a vedea ştampilele de tranzit/sosire. Pe faţă însă, în colţul stâng superior, se poate distinge ştampila de cenzură militară a judeţului Botoşani. Mandatele din această perioadă sunt ceva mai rare. Piesa a fost vândută cu 31 dolari (2 biduri).

Acest tip de mandat este destul de rar (nu-mi aduc aminte să fi văzut mai mult de câteva exemplare până acum). El a fost expediat din Iaşi în decembrie 1918 la Bălceşti, în acelaşi judeţ (ştampilele de sosire pe verso sunt aproape ilizibile). Pe faţă, în colţul stâng superior s-a aplicat ştampila de cenzură militară a judeţului Iaşi. Raritatea piesei este oglindită şi de preţul final realizat, 192 dolari, după 9 biduri.

Pentru cei interesaţi în aprofundarea subiectului, recomand lecturarea celor două volume semnate de ing. Călin Marinescu referitoare la tarifele poştale, publicate în 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu