Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Întreg poştal românesc foarte rar

Vă spun de la început că din piesa ilustrată mai jos nu cred să existe mai mult de zece exemplare (ori, dacă există, ele stau pe undeva fără a fi cunoscute). Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba de un plic cu marcă fixă tip "Spic de grâu" de 25 bani preimprimată. Plicul poartă şi antetul unui comerciant din Iaşi, fiind expediat recomandat în iulie 1906 la Berlin. Pentru acoperirea taxei de recomandare, o marcă de 25 bani (culmea, identică cu marca fixă) a fost aplicată pe verso. Plicul a circulat efectiv, pe verso putându-se distinge ştampila de sosire.
Se cunosc destul de puţine informaţii despre plicurile cu marcă fixă Spic de grâu. Se mai cunoaşte (în afara celui de 25 bani) şi un plic cu marca fixă de 3 bani, destinat probabil imprimatelor interne şi/sau corepsondenţei loco.
Aceste întreguri poştale lipsesc din majoritatea colecţiilor. Ele nici măcar nu sunt catalogate (nu apar nici în CMPR 1974, care are un capitol destinat întregurilor poştale, şi nici în volumul pentru întreguri al casei Michel).
Plicul de faţă a fost vândut chiar astăzi pe eBay cu 186 dolari (8 biduri).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu