Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Poşta maritimă germană

Acum câteva zile a fost oferită o piesă despre care nu prea ştiu ce să cred.
Cel care a prezentat-o la vânzare pe un portal online a precizat în descriere că este vorba de o cursă Constanţa-Hamburg. Să vedem despre ce este vorba.


Este o carte poştală ilustrată expediată de o persoană cunoscătoare a limbii germane (după textul pe care am reuşit să-l disting numai parţial) la Hamburg, în Germania, în septembrie 1903.
Corespondenţa a fost transportată în Germania cu un vas de linie, după cum indică ştampilele: KAIS(erliche) DEUTSCHE SCHIFFSPOST No 14. Necunoscând prea multe despre cursele poştei maritime germane din această perioadă, nu pot nici să îl prob, nici să îl dezaprob pe vânzător în privinţa locului de expediere. Singurul lucru care este clar e că ilustrata este românească, reprezentând oraşul Constanţa. Nu am manualul semnat de Fr. Crüsemann (la care face referire nota minusculă din Michel Deutschland-Spezial-Katalog), poate acolo s-ar putea găsi mai multe informaţii.
În orice caz, literatura românească nu face niciun fel de referire la vreo astfel de cursă.
Piesa a fost vândută pentru o sumă modestă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu