Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Scrisori de la sfârşitul secolului al XVIII-lea

Făcându-mi ordine (ca de obicei) prin imaginile salvate de prin licitaţii, am ajuns la câteva piese care au fost prezentate la ultima vânzare acasei Viennafil, din 5 octombrie a.c.
În cadrul licitaţiei au fost două loturi cu scrisori de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, contemporane cu ultimul război între Austria şi Turcia.

Primul lot a fost compus din două scrisori expediate de către contele Auerspeg, comandantul Batalionului de Infanterie Schröder din Corpul de Armată Galiţia, de la frontiera cu Basarabia. Scrisorile au fost expediate pe 29 februarie şi respectiv 18 martie 1788 din Zaleszczyk (numele localităţii este scris de mână, cu cerneală roşie - detalii se pot găsi despre oficiul de aici în catalogul de ştampile al lui Müller, la nr. crt. 1740) cu porto de 4 kreuzer, fratelui său la Laibach (Ljubljana de astăzi), via Lemberg (Lvov), Viena şi Graz.
Conform descrierii, în textul uneia dintre scrisori se preciza: "(...) îi aşteptăm pe ruşi să vină, iar până atunci nu vom putea face nimic." Mişcările de trupe au precedat bătăliei cu turcii de la Focşani, din vara anului următor.

Al doilea lot l-a reprezentat o singură scrisoare, expediată de generalul prinţ Josias von Coburg, comandantul Corpului de Armată din Galiţia către nobilul Lamberg la Pressburg (Bratislava) via Viena, dar scrisoarea a fost redirecţionată către Moor şi Comorn (Komarno). Scrisoarea a fost scrisă pe 23 septembrie 1789, pe "Champ de Bataille - la 4 ore de intrarea în Focşani". În text, prinţul Josias îl anunţa pe Lamberg de "victoria lui Suvorov în faţa marelui vizir la Mortineşti (?), în Moldova turcească", petrecută cu o zi înainte, pe 22 septembrie.

Iată un nou capitol referitor la poştele străine care au funcţionat pe teritoriul Principatelor, netratat în literatura filatelică românească. Mărturisesc la rându-mi că nu stăpânesc prea bine detaliile războiului ruso-austriaco-turc. Am încercat să aflu mai multe şi am dat de explicaţiile de aici (sunt atât în rusă, cât şi în engleză, derulaţi pagina dacă vă interesează).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu