Tot "pieptănând" ofertele de pe portalurile de licitaţii online, am dat peste cartea poştală din imaginile de mai jos, care mi-a atras atenţia prin preţul de vânzare, destul de bun pentru o piesă fără mărci. Piesa a fost vândută cu 128 dolari (5 biduri) şi, la prima vedere, nu-mi dădeam seama care a fost motivul pentru care a realizat acest preţ, cu mult peste preţul uzual al pieselor din epocă (click pe imagini pentru mărire).
Este vorba de o carte poştală bulgărească cu răspuns plătit (este partea cu răspunsul), expediată din Constanţa la Şiştov. În ceea ce priveşte parcursul, este posibil ca această carte poştală să fi avut un parcurs pe Dunăre, localitatea de destinaţie fiind situată pe malul drept al Dunării, în dreptul localităţii româneşti Zimnicea. Ea a fost expediată din Constanţa-Port în septembrie 1899, ajungând la destinaţie după trei zile (diferenţele de date între ştampila românească şi cea bulgărească este datorată calendarului, cred că la acea dată diferenţa era de 12 zile). Nu am înţeles de ce s-a aplicat o ştampilă şi la Nicopole, care este situat tot pe malul drept al Dunării, dar după Şiştov (este în dreptul localităţii româneşti Turnu Magurele). Este posibil ca vaporul cu care a fost transportată cartea poştală să nu fi oprit în Şiştov, ci abia la Nicopole, de unde cartea poştală a urmat un parcurs terestru până la destinaţie.
Este interesant că un funcţionar al oficiului din Constanţa era cât pe-aici să taxeze cartea poştală (prin aplicarea ştampilei T în cerc), dar şi-a dat probabil seama că era o greşeală (cartea poştală fiind cu răspuns plătit) şi a "şters" ştampila aplicată din eroare.
Este interesant şi textul de pe verso, scris în limba franceză, care oferă indicaţii cu privire la preţurile curselor cu vaporul spre Varna, cu plecare din Constanţa şi Galaţi.
Una peste alta, este o piesă frumoasă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu