Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 27 octombrie 2012

Marca "Scutit" din 1913

Marca este una cunoscută, fiind prima marcă din punct de vedere cronologic înscrisă în cataloage la capitolul "Mărci pentru scutire de porto". Cu toate acestea, literatura noastră nu prea oferă informaţii referitoare la utilizarea ei. Unii colecţionari o mai denumesc (evident, în mod eronat) "Scutit - Silistra", deşi nu are nici în clin, nici în mânecă cu anexarea Cadrilaterului.

Abia în ultimii ani s-a format o colecţie de studiu foarte bună de către unul din colecţionarii bucureşteni.
Marca cu pricina a fost utilizată pe corespondenţa expediată de către Comitetul Medaliei Dreptul Nostru Mircea şi Carol cel Mare, iar plicurile provenind de la această organizaţie poartă în totalitate o ştampilă-antet a comitetului. Iată spre exemplificare o piesă oferită şi vândută pe eBay luna trecută (55 dolari, 12 biduri; click pe imagini pentru mărire).


Pe faţa plicului se poate distinge, aplicată cu tuş violet, ştampila-antet a Comitetului. Aceasta este o corespondenţă care se încadrează în toate cerinţele avute pentru o circulaţie "pe bune" a mărcii "Scutit" din 1913.

Tot pe eBay, în această lună a mai fost oferită o piesă, expediată din Iaşi (ca toate celelalte piese) în Germania, către cunoscuta firmă filatelică a fraţilor Senf, la Leipzig. Plicul prezintă unele particularităţi (click pe imagini pentru mărire).


- piesa nu poartă ştampila-antet a comitetului;
- plicul a circulat efectiv, dar este curios că ştampila iniţială de plecare din Iaşi nu atinge marca, fiind aplicată lateral, iar corespondenţa a fost considerată una "porto" (vezi taxa manuscrisă mare, cu creion albastru, pe faţa plicului);
- este curioasă obliterarea IAŞI de pe marcă, la returul plicului (după eticheta lipită pe faţă, el a fost refuzat la primire, în Lepzig, poate din cauza taxei porto), obliterare care nu atinge decât marca şi nu plicul.

În colecţia de studiu a filatelistului bucureştean amintit mai sus am văzut piese francate cu acestă marcă şi expediate în străinătate. Numai că absolut toate poartă ştampila-antet a Comitetului, având alături un număr de înregistrare (aşa cum se vede pe faţa plicului la prima piesă). Din această cauză, precum şi din cauzele enumerate mai sus, cred că a doua piesă prezentată a fost expediată de către o persoană care nu avea acest drept, plicul fiind amendat cu porto.
Mai există o posibilitate: pe plic să se fi aflat altceva sau el să nu fi fost deloc francat, iar marca "Scutit" să fi fost lipită ulterior.
Şi a doua piesă a fost oferită pe eBay la un preţ de 75 dolari, dar nu a fost vândută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu