Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 26 octombrie 2012

Corespondenţe ale prizonierilor de război

Am remarcat două piese vândute pe un portal de licitaţii online. Nu constituie cine ştie ce rarităţi, dar sunt interesante mai mult ca documente de epocă din cele două conflagraţii mondiale.

Prima piesă este o carte poştală emisă de ocupaţia germană în România şi expediată în 1917 din Bucureşti unui militar român aflat în lagărul de prizonieri din Plan, în Boemia.


Cartea poştală poartă şi amprenta unei ştampile austriece de cenzură, din Viena. În mesaj, băiatul militarului român îi scrie tatălui, lăudându-se cu materiile pe care le făcea la şcoală:

"Eu sunt în clasa II
Eu învăţ gramatica şi istoria şi geografia şi Religia şi Citirea şi Armetică (sic!) şi Mozaica şi Franceza şi germana. Eu am palton nou (...)".


Recunosc faptul că m-am emoţionat puţin citindu-i slovele şcolăreşti.

A doua piesă este un formular-carte poştală editat de Crucea Roşie a României, conţinând un mesaj standard pentru prizonierii a căror situaţie (locaţie) nu se cunoştea de către familie sau apropiaţi.


Aceste cărţi poştale circulau în regim franco, scutite de taxe poştale. Piesa ilustrată a fost expediată din Bucureşti, în martie 1943, solicitându-se relaţii despre un soldat din contingentul 1942, mobilizat la Regimentul 34 Infanterie, Batalionul 2, Compania a 6-a, Plutonul I. Din adnotarea manuscrisă de pe verso, făcută cu creionul, aflăm că soldatul fusese rănit pe 20 noiembrie 1942 (probabil pe Frontul de Răsărit).

19 comentarii:

  1. a. Dacă şcolarul învăţa germana şi "mozaica", e clar că provenea dintr-o familie de evrei.Evreii mobilizaţi şi-au apărat ţara în WW1 cu un deosebit devotament, cot la cot cu românii.Dar cei bogaţi rămaşi in teritoriile ocupate au cam colaborat cu nemţii pentru că limba idiş este de fapt o germană alterată.
    b. Trimiterea Crucii Roşii poartă nişte date clare : 20.nov.1942 şi 16 martie 1943.Era exact perioada luptelor crâncene ce au culminat cu încercuirea de la Stalingrad în care au căzut prizoniere Armatele a 3-a şi a 4-a române.Dacă a avut noroc, ca rănit înainte de încercuirea sovietică, el a fost evacuat şi adus în ţară, cu trenul sau poate cu "Escadrila albă", cu vreun avion pilotat de legendara Mariana Drăgescu...
    O seară bună cu spor pe Internet!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveţi un spirit de observaţie deosebit! :)
      Exact la aceleaşi elemente m-am gândit şi eu. Cât despre cartea poştală din 1943, se pare că soldatul nu a mai ajuns înapoi în ţară.
      O seară frumoasă vă doresc şi eu!

      Ștergere
  2. Extraordinar de impresionante ! Două fragmente de realitate crudă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, mai crudă decât ororile celor două războaie nu puteau fi.

      Ștergere
  3. Am o carte poştală expediată din SUA in RESICZA( Exact aşa scrie pe ştampila aplicată),adică in Reşita Ungaria,in anul 1906.Ce anume face dintr-o carte poştală să fie o raritate?Traseul parcurs?Ştampilele aplicate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O poate face cartea poştală în sine (dacă este un întreg rar), ruta (dacă este una deosebită), tariful şi francatura neobişnuite (dacă este cazul), existenţa vreunei ştampile rare, adică oricare din aceste situaţii. Poate să existe şi o combinaţie de factori (de exemplu o ştampilă rară utilizată la o dată neînregistrată anterior).

      Discuţiile la modul general nu prezintă însă relevanţă. Relevante sunt experienţa colecţionarului şi cunoştinţele de care dispune.

      Ștergere
    2. În ultimă instanţă, raritatea este dată de doi factori principali: numărul de piese identice/similare existente/înregistrate pe piaţa filatelică, respectiv numărul de potenţiali amatori ai acelei piese.

      Ștergere
  4. Am rămas mult privind la scrisul copilului ...
    N-aș fi capabil să definesc starea dar a fost deosebită!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. ... eu învăț germaneză ...
    da , or fi luptat evreii în cadrul Armatei Române , dar au și dezertat cu sutele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-au fost deosebiţi de celelalte seminţii. Şi ei, ca şi alţii au avut şi oameni, şi jigodii.

      Ștergere
  6. Bunaziua, am si eu ceva de genul acesta:
    http://lumeacolectionarilor.ro/wp-content/uploads/2011/05/PH025960.jpg

    As dori , daca se poate sa imi spuneti mai multe despre aceasta carte postala, este deosebita, sau este o c.p. obisnuita.
    va multumesc anticipat.
    Lucian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveţi un termen de comparaţie aici:
      http://stampcircuit.com/Auction_Items/2280857?f[0]=im_field_main_cat%3A3738&f[1]=im_field_sub_cat%3A4764
      Nu este chiar domeniul meu, dar din câte ştiu nu sunt rare decât în anumite condiţii - atunci când există vreo ştampilă rară de cenzură. Din ce am văzut, cred că nu este cazul.

      Ștergere
    2. Cu plăcere, sper să vă fi fost de folos.

      Ștergere
  7. Impresionanta scrisoarea baiatului!
    Imi imaginez ca acel palton i-a produs o reala bucurie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că a fost tare bucuros. Îmi aduc aminte de mine când în clasa a II-a am primit un ghiozdan nou. Nimeni nu mai era ca mine!

      Ștergere