Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 8 octombrie 2012

Cine n-are bani de originale, cumpără şi falsuri

S-a ivit din nou o situaţie din cele pe care le-am amintit în mai multe rânduri în articole anterioare: o mână de falsuri s-au vândut la preţuri mult prea mari, în opinia mea.


Lotul din imagine a fost descris de vânzător drept ceea ce sunt piesele în realitate, adică falsuri.
Probabil că "faţa" acestora, plus existenţa în lot a primelor cinci mărci Cap de bour (greu de procurat ca piese originale) au făcut ca preţul de adjudecare al lotului să "urce". Şi a urcat până la 109 euro, fiind postate nu mai puţin decât 21 de biduri.

10 comentarii:

  1. Macar a fost cinstit. Oamenii au stiut pentru ce liciteaza. Din cate am inteles, si falsurile au valoarea lor, unele fiind mai reusite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu i-am reproşat ceva vânzătorului! :))
      La primele emisiuni sunt într-adevăr apreciate doar falsurile realizate de celebrul Sperati - un artist aproape desăvârşit, care a reuşit să "încurce" mai toţi experţii din vremea lui.

      Ștergere
    2. O sa dau cautare oe Google sa aflu mai multe:)

      Ștergere
    3. Nu te osteni, că n-ai să găseşti nimic. Voi face eu un articol cât de curând despre falsurile Sperati, că nu-s decât patru.

      Ștergere
    4. Mă va bucura mult articolul promis !

      Ștergere
    5. Stai întâi să-l scriu! :))

      Ștergere
  2. Salutare Max,
    Din cate citisem in descrierea licitatiei vanzatorul mentiona ca ar fi si falsuri Sperati in lot. Nu ma pricep asa ca nu imi dau cu parerea, insa din ce am vazut eu ca pret de pornire ptr o licitatie la un fals Sperati, ce s-a atins aici e infim, asta daca e sa luam pe buna dreptate "reclama" vanzatorului. Cineva cu un ochi format si o monografie a specialistului Heimbüchler aproape ar putea sa ne spuna daca vanzatorul are sau nu dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aşa a menţionat vânzătorul, dar nu este niciun fals Sperati printre ele. Poate că voi avea puţin timp în weekend să caut în baza de date cu imagini, ca să scriu câteva rânduri despre aceste falsuri.

      Ștergere
    2. Multumiri in avans Max!
      Cu siguranta ar fi interesant de vazut o juxstapunere si de ce nu chiar si o suprapunere a pieselor daca e posibi, ca sa ne dam seama cat de aproape a fost Sperati de cliseele moldovenesti originale.
      Cu riscul de a supara, as dori sa te intreb daca ai stiinta de vre-un loc anume pe internet de unde s-ar putea lua macar partial monografia lui Heimbüchler?
      Multumesc mult!

      Ștergere
    3. Din mărcile Cap de bour, Sperati nu a falsificat decât trei valori: 108 parale din prima emisiune şi 5 şi 80 parale din a doua.

      Heimbüchler a semnat trei volume. Iar cu piesele din colecţia sa a mai scos şi Corinphila un volum de lux (aşa-numita "ediţie de aur" cu cele mai frumoase piese pe care le-a deţinut). Nu se mai găsesc decât prin licitaţii, dar apar destul de rar. Numai că în afară de piesele ilustrate color, nu prezintă interes (cel puţin pentru mine) decât primul volum, care are "inventarul" pieselor din prima emisiune. În rest, CMPR din 1974 este în multe privinţe superior ca informaţie.

      Ștergere