Piesa din imaginea de mai jos a fost oferită online în cadrul unui lot de mărci româneşti clasice (vreo cinci bucăţi) şi postclasice (restul de vreo 30 de bucăţi). Clasicele au fost toate falsificate, dar piesa pe care doresc să o prezint a fost făcută de falsificator cu o şmecherie, doar-doar va păcăli mai mulţi amatori.
Falsul a dorit să mimeze imprimarea diferenţiată a clişeelor, unele cu mai multă cerneală şi altele cu mai puţină, la fel cum s-a petrecut în realitate la tirajul din 1862 al mărcii de 6 parale. Chiar dacă imaginea postată de vânzător nu este grozavă, la această piesă este clar că avem două clişee diferite, aplicate fiecare de două ori (ele se disting prin similitudinile vizibile pe coloane). Ori la originale, aşa ceva nu se întâmplă. Toate mărcile din coală sunt imprimate cu acelaşi clişeu aplicat în mod repetat. Numai că aplicarea succesivă a urmat ca ordine rândurile, nu coloanele, aşa cum se vede foarte clar la blocul din imaginea de mai jos (este un bloc cu mărci originale, provenind dintr-o coală vândută acum câţiva ani la una din licitaţiile unei case importante, click pe imagine pentru mărire).
Acum aveţi posibilitatea de a compara caracteristicile de desen ale clişeelor din cele două piese. Puteţi învăţa din asta.
Eu ma uit la gheare . Se disting toate 3, merg mai departe . Daca nu pa si ... la revedere . Alta .
RăspundețiȘtergereDin păcate există falsuri care au ghearele ca la originale. Dar poate fi unul din elementele de verificat, eu recomand numai împreună cu altele elemente (cifre, litere, forma şi haşurile goarnei).
Ștergeredomnul max ce spuneti de asta https://www.facebook.com/photo.php?fbid=117034398504591&set=pb.100005940931272.-2207520000.1370551582.&type=3&theater
Ștergereeu zic ca e autentic pentru ca l-am luat cu un clasor cu vreo 300 de timbre vechi din obor si am dat 20 lei pe tot clasorul
În opinia mea (fără să pot verifica la aspect hârtia), cred că este o marcă originală, dar cu ştampila falsificată. Din cât se vede, ar fi o ştampilă cu agrafă bogată, ori acest tip de ştampilă a fost creat după ce mărcile Principatele Unite fuseseră scoase din circulaţie.
ȘtergereNiciodată criteriul de stabilire a originalităţii nu trebuie să fie locul şi modul de achiziţionare, ci natura piesei în cauză.
Mi se pare ca falsul este mai grunjos,aspru iar cel autentic este mai fin...
RăspundețiȘtergere