Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 11 iunie 2013

Falsuri şi făcături la mărcile ocupaţiei germane

Trecerea în revistă, zi de zi, a mii de piese pe portalurile online te face în cele din urmă să-ţi formezi ochiul, mai ales atunci când ceea ce urmăreşti este cuprins într-o limită rezonabilă şi nu încerc să găseşti cai verzi pe pereţi.
În căutarea de piese pe care le-aş putea include în catalog, întâlnesc mereu tot felul de minuni şi minunăţii. De pildă nu bănuiam că supratiparul "Gültig 9. Armee" aplicat pe mărcile tip Germania s-a falsificat. Piesele le-am observat întâmplător, ele fiind oferite bucată cu bucată pentru preţuri derizorii. Dar nu asta este problema, ci faptul că peste cine ştie câţi ani se poate trezi vreun "cercetător" sârguincios să semnaleze vreo nuanţă a mărcii supratipărite sau vreo nepotrivire a supratiparului (ca o paranteză, aşa s-a întâmplat cu un articolaş publicat în ultimul număr al revistei Filatelia, în care un colecţionar a "decretat" identificarea unei danteluri noi la o pereche tête-bêche a unei mărci taxa de plată; ce n-a observat însă colecţionarul a fost că piesa în cauză este un fals integral).

Acestea sunt piesele cu supratiparele contrafăcute:


Iniţial, am încercat să identific ştampilele de pe aceste mărci atunci când le-am văzut, deoarece încerc să completez unele oficii ale căror ştampile îmi lipsesc sau pur şi simplu sunt încă necomunicate. Se vede de la o poştă însă că ştampilele sunt diferite de cele din zona ocupată a regatului, iar după ce m-am uitat cu puţin mai multă atenţie la supratipar, am observat că el are o impresiune specifică unei ştampile de cauciuc, nu a unui clişeu metalic.
Puteţi face o comparaţie cu piese originale (click pe imagine pentru mărire):


O altă piesă cu probleme, de fapt o făcătură, este fragmentul din imaginea de mai jos:


Ştampila ("Deutsche Feldpost") este destul de slab aplicată pentru a o putea compara cu una de pe o corespondenţă întreagă. Dar chiar dacă este originală, tot nu cred o asemenea piesă, deoarece nu se vunoaşte nicio corespondenţă întreagă cu vreo marcă (oricare) înjumătăţită la ocupaţia germană (şi care să mai fie şi certificată drept originală). În plus, nominalul de 15+2 bani nu are nicio noimă.

Chiar dacă preţurile cu care au fost oferite piesele sunt derizorii, asta nu înseamnă automat că piesele trebuie să fie bune.

2 comentarii: