Problema tipurilor la două valori din mărcile model "Cifra în patru coţuri" aşteaptă de câteva zeci bune de ani rezolvarea, dar nu o studiază nimeni, în ciuda văicărelilor de tipul "nu avem cataloage" întâlnite prin cluburi.
Acum câteva zile am văzut blocul din imaginea de mai jos şi mi-am adus aminte de problemă.
Este un bloc de 25 bani din tirajul cu filigran PR mic, din 1894. Cel care l-a oferit cred că habar n-a avut ce vinde. Mai direct, mărcile din stânga sunt dintr-un tip, iar cele din dreapta din alt tip. Tipurile sunt descrise (cu ilustraţii) prin toate cataloagele româneşti începând cu 1959. În catalogul din 1974 (pag. 147) se dau mai multe detalii, dar tot insuficiente pentru un studiu serios, în opinia mea. Cele două tipuri se pot recunoaşte după grosimea cifrelor din colţul stâng superior, precum şi după grosimea cadrului alb interior al medalionului (mai subţire la mărcile din stânga, mai gros la cele din dreapta).
Conform CMPR 1974, tipurile blocului ar fi II+I/II+I. Tipul I a apărut chiar de la primele tiraje, cu pseudofiligranul stemă mică, iar tipul II a apărut la tirajul fără filigran. Problema este că încă nu se cunosc:
- data cea mai timpurie pentru tipul II;
- componenţa planşelor pentru tirajele fără filigran şi cu filigran PR mic (care este frecvenţa de apariţie a tipului II, respectiv dacă există şi coli numai cu tipul I, sau numai coli cu ambele tipuri;
- care este proporţia dintre cele două tipuri în colile mixte?
În ciuda faptului că CMPR 1974 menţionează la valoarea de 1½ Bani că tipurile se găsesc pe aceeaşi coală "în părţi egale", afirmaţia este evident eronată, după cum rezultă după cea mai sumară verificare.
Tare mi-ar plăcea să văd şi eu pe cineva că studiază această emisiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu