Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 3 iunie 2013

Cu ce mai sunt păcăliţi colecţionarii? Cu scrisori "reparate"

Văzută pe eBay, piesă oferită de către ID-ul tukala86. Nu l-aş fi nominalizat dacă n-aş mai fi prezentat piese care îi aparţineau, cam din aceeaşi categorie (cu mărci "adăugate"), dar văd că oferirea unor astfel de piese începe să devină un obicei.
Despre ce este vorba: despre un plic care datează din 1919 (după ştampila de cenzură) care - din cine ştie care motive - a rămas fără francatura pe care a purtat-o iniţial. Bineînţeles că o scrisoare cu marca lipsă nu se mai poate comercializa (interesul fiind aproape nul pentru o piesă în această stare).
Ce s-a gândit proprietarul (actualul sau unul din cei precedenţi, n-am de unde să ştiu): s-a gândit să "repare" piesa, "trântind" pe ea un timbru care nici nu aparţine perioadei respective măcar (pe el se distinge clar o ştampilă din 1909, anul cu cea mai bogată circulaţie a "gravatelor"; în 1919, această marcă nu mai era de mult în circulaţie însă). Priviţi imaginea:


Să vinzi aşa ceva fără a scoate un cuvinţel despre starea piesei nu e chiar un gest frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu