Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 10 iunie 2013

Poşta militară franceză în Primul Război Mondial

Despre misiunea militară franceză care a ajutat armata română în prima conflagraţie mondială bănuiesc că ştiţi. Ea a fost condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, numele său rămânând în istoria României. Dacă nu vă descurcaţi cu engleza, găsiţi câte ceva şi în română.
Un lucru mai puţin cunoscut de către cei mai mulţi colecţionari români îl reprezintă serviciul aerian organizat de către francezi. Piesele circulate prin acest serviciu sunt destul de rare. Un exemplu îl constituie piesa din ilustraţiile de mai jos (click pentru mărire).


Ilustrata a fost expediată în iunie 1919 din Brăila, via poşta de campanie franceză, probabil în Franţa. Ca ştampilă de plecare se distinge amprenta ştampilei franceze "TRESOR ET POSTES 526B" (numărul oficiului este adnotat şi de către expeditor în text).


Ilustrata nu a fost francată, beneficiind de gratuitate în serviciul francez (de altfel expeditorul a şi adnotat ilustrata pe verso, în dreptul locului rezervat pentru timbru, iniţialele "F. M." - franchise militaire).
Piesa a fost oferită cu 75 de lire sterline pe un portal de licitaţii online, dar nu a fost vândută. Nu ştiu dacă din cauza preţului (unora li s-ar părea mare, dar evaluarea cred că este justă), sau din cauza lipsei cunoştinţelor referitoare la poşta franceză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu