Priviţi cu atenţie blocul din imaginea de mai jos şi încercaţi să vă spuneţi singuri ce varietate prezintă (în afara perechilor nedantelate vertical la mijloc).
Blocul a fost recent vândut pe un portal online, fără ca varietatea să fie semnalată.
Despre ce este vorba? Despre poziţia relativă şi despre spaţiul total atipic al clişeelor de pe cele două rânduri.
Timbrele de asistenţă socială puse în circulaţie imediat după război (drept continuatoarele vechiului timbru de ajutor) au avut o circulaţie extrem de bogată. Valorile mici (10 şi 25 bani) au avut utilizare obligatorie pe o parte din corespondenţele poştale interne, iar restul valorilor au avut circulaţie fiscală (dar benevol şi poştală, aşa cum s-a întâmplat nu prea rar cu valoarea de 50 bani roşu). Toate valorile au avut tiraje imense pentru perioada respectivă (eu, unul, evaluez tirajele la zeci de milioane de exemplare din fiecare valoare mică şi mijlocie). Mai mult decât sigur, necesarul de consum nu a fost acoperit odată, ci în numeroase tranşe succesive, care au fost imprimate cu o serie de planşe refăcute de mai multe ori (mai ales pentru valorile mici, utilizate mai des). Există tipuri diferite de clişeu, precum şi planşe confecţionate în mod diferit.
Piesa din imaginea de mai sus indică în mod clar o "zonă" de îmbinare dintre două clişee diferite de zinc, datorită distanţei şi alinierii atipice a clişeelor. Nu am mai văzut aeastă combinaţie până acum (dar nici nu m-a interesat în mod deosebit valoarea de 1 leu, deoarece nu a avut o circulaţie poştală decât cu totul întâmplătoare (numai benevolă).
Iată încă un domeniu de cercetare care este practic nebătut (există un volum publicat acum câţiva ani, semnat de Traian Ataman, dar care nu prea spune mare lucru cu titlu de noutate, copiind autorii publicaţi anterior).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu