L-am văzut mai devreme pe Delcampe. Aveţi detalii în captura de ecran de mai jos (click pentru mărire).
Ca să puteţi vedea mai bine piesa, dar şi să o puteţi compara cu o marcă originală, vă pun la dispoziţie imaginea mărită a falsului, iar sub el e originalul.
Falsul nu are niciunul dintre microsemnele vreunui tip al blocului de report, are în schimb o ştampilă care nu există în realitate (ea mi-a atras atenţia prima dată).
Mai am o intrebare ,chiar nu stiu cui sa ma adresez ,am vazut ca forumul de pe romaniastamps a fost inchis !
RăspundețiȘtergereAm inceput sa aranjez marcile litografiate ,o parte reusesc sa le clasific dupa tip ,recunosc retusurile ,si cam atat.
Am doar catalogul din 1974 ,si informatiile pe care le dau nu prea ma ajuta (pag.24 si 25) , as vrea sa stiu mai multe !
De exemplu : plansa Md.II (pag.25) este formata din 9 blocuri de report .Fiecare bloc este format din 8 marci.
O anexa de 28 de marci complementare (una pentru ca marcile nu sunt despartite de campul gol ?), si din campul gol.
Corect ?
Blocul 1 este cliseul primar ,dupa care s-a copiat blocul 2 , s.a.m.d.? (cred ca termenul este transfer -si cum se facea ? )
Sau fiecare bloc este unic ? Plansa Md. VI este formata din blocurile-report a plansei Md.II ,sau sunt blocuri noi ?
Gresit ?
Unde pot gasi informatii ,articole ,sa inteleg totul de la A la Z ?
Ma intreb de ce nu m-am apucat de acvaristica !? :))
Multumesc mult,
Eugen
Bibliografia referitoare la imprimarea litografică a fost dată chiar de către Kiriac Dragomir în catalog (acele prescurtări cu A..., cum sunt cele de la pag. 24 de sus, coloana dreaptă; ele sunt explicate la pag. 561-562 în acelaşi catalog).
ȘtergereSă revenim la planşe:
- o planşă este constituită dintr-un anumit număr de clişee (în sens de "desene de clişee", deoarece ele nu erau detaşabile, planşa fiind de fapt un pietroi mare cu o suprafaţă perfect netedă);
- multiplicarea pe piatra litografică se făcea cu ajutorul blocurilor de tranfer, care au avut un număr variabil de mărci de la o valoare la alta; în caul planşei Md. II, un bloc de report a avut opt desene); blocul de report ar putea fi înţeles şi sub noţiunea de "matriţă";
- blocul de report era copiat pe planşă de un număr de ori, în raport de numărul de mărci urmărit să se realizeze pentru valoarea respectivă; pentru a se ajunge la numărul final de mărci s-a apelat la metoda copierii separate a desenelor corespunzătoare "anexelor";
- ce erau anexele:erau ori porţiuni dintr-un bloc report, ori desene izolate ale unor mărci chiar, care au fost utilizate la copierea pe planşa litografică pentru a se ajunge la numărul dorit de clişee.
În prezent nu există o lucrare exhaustivă care să se refere la planşe şi tipuri pentru litografiatele româneşti; există mai multe studii şi lucrări disparate, menţionate de Kiriac Dragomir în CMPR 74.
De exemplu, eu mă chinui de câţiva ani să determin tipurile de bloc report pentru efigiile mărcilor bicolore (25 şi 50 bani "favoriţi" 1869 şi 50 bani "barbă" 1872) despre care nu a scris nimeni, niciodată.
Există încă şi alte necunoscute cu privire la compoziţia sau existenţa unor planşe, mai ales în ceea ce priveşte componenţa anexelor pe tipuri. Din păcat, reconstituirea planşelor nu se poate face decât pe baza unor blocuri sau formaţiuni mai mari care, în prezent, nu se mai găsesc sau poate că nici nu mai există.
Buna ziua !
RăspundețiȘtergereMultumesc , in sfarsit am inteles !
De exemplu , marca din imagine (am ales-o si pentru retus ,poate va ajuta la ceva)nu are caracteristicile vreunui din cele 4 tipuri catalogate in CMPR '74 ,deci face parte dintr-o plansa necunoscuta sau necatalogata, corect ?
http://www.auctiva.com/hostedimages/showimage.aspx?gid=1439069&image=679660331&images=679660331&formats=0&format=0
O seara placuta ,si inca o data , multumesc !
Eugen
Eu bănuiesc că marca cu pricina este din tipul 4 (marca este în mod cert originală). Microsemnele nu sunt vizibile din cauza ştampilei.
ȘtergereNiciodată nu se poate spune despre un unicat că ar putea proveni dintr-o planşă nouă, deoarece nu se poate trage o astfel de concluzie. Există mărci în coală care nu prezintă toate microsemnele, aşa cum există mărci care au microsemne suplimentare. În cataloage sunt indicate cele mai întâlnite grupe de caracteristici, dar ele sunt mai multe (cei care studiază aceste mărci le cunosc, nu toate au fost publicate din motive de posibilităţi tehnice, acum 20-30 de ani nu existau scannere şi prelucrări de imagini digitale la particulari).
O planşă nouă nu se poate spune că a fost descoperită decât atunci când se găseşte un bloc mai mare care ar avea o altă componenţă a tipurilor decât cea "normală" (ori în blocul de report, ori în anexă), determinată pentru valoarea respectivă.
O seară plăcută.
Salutare Max,
RăspundețiȘtergerePentru ca de mult ori m-am confruntat si eu la fel ca si Eugen cu problema lipsei materilalelor de studiu pentru perioada clasica, cu permisiunea ta am sa postez un link catre materialul elaborat de H. Brinbach ce se gaseste online aici: http://home.swipnet.se/~w-124449/dokument/birnbach.htm Acesta ar putea sa raspunda la unele intrebari pe care Eugen le are.
Cu deosebita stima,
Remus
Lucrarea lui Birnbach este şi pe portalul lui Mats Bluckert (romaniastamps.com). La marca de 25 bani "favorit" sunt date aceleaşi caracteristici, cu precizarea că la data aceea actualul tip 4 era considerat tipul 1 (corectat ulterior de către Kiriac Dragomir).
ȘtergereMulţumesc pentru comentariu, Remus!
Neata Max,
RăspundețiȘtergereAcolo reperasem si eu lucrarea insa nu puteam sa ofer link direct catre ea. Multa munca si la acel site, pacat ca unele linkuri de la categoria "Literature" nu mai sunt accesibile :( O alta suparare imi provoaca faptul ca nu am reusit sa prind toate imaginile din colectia "Romania" a lui Robero Sciaky. Am scris si celor de la Harmers incercand dau de ele insa mi-au raspunsa ca din pacate nu mai tin arhiva cu imagini ci doar preturile inregistrate.Cele cateva piese pe care totusi le-am vazut m-au lasat efectiv cu gura cascata...
Îmi aduc aminte de licitaţie pentru că am urmărit-o (cei mai interesantă piesă a fost o "foaie de reclamaţie" francată cu o marcă de 25 bani "favorit" 1869. Din păcate imaginile nu au avut o calitate nemaipomenită, fiind mai degrabă foarte proaste. Nu cred că ai de ce să-ţi pară rău.
ȘtergereÎmia duc aminte de licitaţie, dar imaginile postate nu au fost prea bune, aş putea spune că au fost chiar proaste.
ȘtergereServus !
RăspundețiȘtergereMultumesc Remus , stiam lucrarea !
Sper ca sa te ajute :
http://membres.multimania.fr/dgrecu/Bib.html
Eu astept cu nerabdare publicarea unui catalog 'all in one' !
:))
Good evening !
După cum evoluează "ostilităţile", nu cred că va fi un catalog "all-in-one", ci mai degrabă pe perioade/capitole.
ȘtergereMultumesc Eugen,
RăspundețiȘtergereTrecuse-m mai demult peste site dar nu m-am gandit niciodata sa ma uit si la partea bibliografica, o multime de material, acum nu-mi ramne decat sa gasesc o biblioteca care sa aiba lucrarile acestea :)