Nu sunt un specialist în poştă aeriană, în ciuda faptului că am încercat să mai adun câteva piese şi francaturi care mi s-au părut mai interesante.În ceea ce priveşte literatura de specialitate, m-am bazat întotdeauna pe materialele şi studiile publicate de alţi colecţionari.
La una din licitaţiile casei australiene Phoenix desfăşurate în această lună (pe 7 iunie) am dat însă peste trei piese româneşti de care habar n-am avut că există. Nici nu aveam vreo pretenţie însă. La licitaţia în cauză a fost desfăcută o colecţie de aerofilatelie cunoscută pe continentul australian (dar care mie nu mi-a spus nimic după nume, nefiind un specialist în domeniu).
Prima piesă este datată aprilie 1931, constituind o scrisoare simplă, para avion, expediată spre New South Wales. Plicul are o francatură de 25,50 lei (15,50 lei, plus taxa par avion de 10 lei), având pe faţă menţiunea manuscrisă "Per Romanian and Australian air mail". Pe verso plicul poartă ştampile de tranzit din Turcia şi Egipt.
Plicul a avut un preţ de strigare de 380 dolari australieni.
A doua piesă este datată ianuarie 1939, având o francatură mai "grea".
Plicul a fost expediat recomandat par avion din Bucureşti către Canberra. Conform descrierii făcute de vânzător (care se pare că a fost în temă la acest subiect), francatura de 464 lei a reprezentat tariful UPU de 33 lei (pentru o trimitere cuprinsă între 60 şi 80 grame, plus sprataxa de poştă aeriană de câte 106 lei pentru fiecare 20 grame x 4, plus taxa de recomandare de 12 lei, ceea ce ar fi însumat 469 lei (plicul are o francare insuficientă de 5 lei, care nu a fost însă taxată). Pe verso, plicul are ştampile aplicate la Atena, Sidney şi Canberra. Piesa a fost oferită cu un preţ de minimum 300 dolari australieni, fiind considerată una rară pentru perioada interbelică în ceea ce priveşte originea.
A treia piesă a fost expediată în martie 1940 în regim de recomandată par avion, de la Timişoara la Sidney. Francatura de 133 lei reprezintă tariful UPU de 12 lei pentru o scrisoare externă, plus suprataxa aeriană de 109 lei pentru prima treaptă de greutate de 20 grame, plus 12 lei taxa de recomandare. Pe verso plicul poartă ştampile din Atena, Mosman (NSW) şi Sidney, constituind o piesă foarte rară ca destinaţie pentru poştele aeriene expediate din Timişoara. Plicul poartă şi semnele cenzurii australiene. El a fost oferit la un preţ de strigare de 380 dolari australieni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu