Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 20 ianuarie 2013

Lagărul de internaţi politici de la Târgu Jiu

Nu sunt specialist în domeniul corespondenţelor internaţilor din lagăre. Nu am urmărit acest domeniu, deoarece este unul "necatalogabil" pentru o lucrare de filatelie tradiţională, încadrându-se mai degrabă într-o "felie" destul de îngustă şi foarte specializată a istorie poştale.
Am urmărit însă realizările unor piese asemănătoare prin licitaţiile online, pentru a şti măcar în linii generale cu ce se mănâncă domeniul. Chestia e însă că am rămas tot nelămurit, deoarece am văzut piese vândute cu 200 de dolari, dar am văzut şi piese date mai pe nimic. Îmi scapă criteriile de evaluare (mai că aş crede că aceste extreme sunt cauzate mai degrabă de împrejurările în care au fost oferite piesele şi de "toanele" eventualilor interesaţi).
Am dat pe eBay peste o piesă din această categorie şi mi-a venit în minte nedumerirea mea mai veche: care este baza evaluării unor astfel de piese? Extrem de rare nu sunt în niciun caz, deoarece am văzut destule.


Cartea poştală (datată mai 1943) are aplicate clare ştampilele lagărului, identitatea expeditorului (şi adresa acestuia) sunt lizibile de asemenea, pe scurt piesa poartă toate elementele necesare unei identificări fără tăgadă a piesei ca făcând parte din corespondenţa unui internat în lagărul politic. Dar la licitaţie nu a avut decât un singur amator, care a şi achitiţionat piesa cu numai 26 dolari. O fi bine? O fi rău? Habar n-am!

4 comentarii:

  1. Am şi eu - mi se pare - printr-un sertar cîteva cărţi poştale trimise de tata, din puşcărie...
    A fost vinovat de a fi fost greco-catolic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice astfel de mărturie merită păstrată. Şi popularizată. Copiii de astăzi habar n-au ce a fost înainte de 1990.

      Ștergere
  2. Max, imi place intrebarea de final, cred ca la ea doar raspunsul lui Gica Hagi ar fi adecvat "... sa faca sa fie bine ca sa nu fie rau"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrebarea nu e pusă în zadar, are o "adresă" precisă. :))

      Ștergere