Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 5 septembrie 2013

Ce decizie aţi fi luat dacă vedeaţi lotul acesta?

Zilele trecute, pe un portal online a fost oferit un lot de mărci clasice litografiate româneşti. Este cel din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Cel care le-a oferit a menţionat că nu ştie care este statutul pieselor (din punctul de vedere al originalităţii). Realitatea este că printre mărcile de mai sus sunt mai puţine originalele decât falsurile (de pildă mărcile "barbă" sunt toate falsuri), dar atâta timp cât vânzătorul a atenţionat potenţialii clienţi că este posibil ca piesele să nu fie originale, a pasat decizia (şi răspunderea) din cârca sa.

Dar problema pe care doream să o subliniez nu este aceasta în definitiv. Studiind lotul (mereu urmăresc loturile de litografiate cu speranţa să descopăr vreun retuş interesant sau vreo eroare nesemnalată), văd marca de 20 parale Cuza cu ştampila rotundă (a doua de pe primul rând).


Marca pare originală, are margini suficient de mari, iar ştampila este una rară pe emisiunea Cuza: este vorba de ştampila tip B9 (după CMPR 1974) a biroului CÂINENI (din legendă lipsesc ultimele două litere, dar aş fi curios să aflu cine a văzut-o completă pe o marcă în ultimii 20 de ani).
Dacă aş fi fost în locul vânzătorului, eu n-aş fi înstrăinat această marcă. Desigur, decizia a aparţinut acestuia.
Am uitat să menţionez, întregul lot a fost vândut cu 135 dolari (după 12 biduri).

4 comentarii:

  1. Sincer, daca as dispune mai mult decat imi pot permite acum, as fi luat lotul. Chiar si cu banuielile de rigoare ca sa nu spun certitudini. Falsurile le-as fi pus in categoria "documentare" iar cele bune acolo unde le este locul. Una peste alta as fi considerat ca in timp, valoarea acestor piese ar fi in crestere si, daca as gandi "comercial", una peste alta nu as iesi in pierdere. Recunosc, mai este un aspect de luat in seama; nu am nicio astfel de piesa in colectie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru cineva care nu "vânează" specialităţile, cred că suma ar fi puţin piperată. Morala este că ar fi de preferat pentru orice colecţionar învăţatul variantelor, pentru identificarea pieselor bune din astfel de loturi.

      Ștergere
  2. Vazusem si eu lotul acu vreo 2 zile si chiar m-am tot gandit sa-l achizitionez tocmai si doar pentru marca cu stampila CAINENI. Dar pretul in final a ajuns prea sus, restul pieselor nu ma interesau.
    Din experienta de peste 10 ani pe ebay ce pot spune ca un sfat pentru cei care sunt mai pe la inceputuri - cand un comerciant zice chestii de genul "nu stiu dom'le, nu ma pricep, nu pot garanta ca sunt originale" atunci in 90% din cazuri e un lot cu probleme!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum depinde de abilitatea fiecăruia. Ca regulă, aşa este cu declararea "nepriceperii". Majoritatea amatorilor potenţiali se uită însă la fotografie, înainte să citească descrierea. Cei cu ochiul format îşi dau seama imediat despre ce este vorbă, până să citească "declaraţia de independenţă". :)))

      Ștergere