Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 25 septembrie 2013

Miercurea cu cântec (3)

Au trecut două săptămâni fără să mai prezint vreo trupă. Nu a fost lipsa de timp de vină, nici lipsa inspiraţiei, ci doar lipsa de chef. Vă mărturisesc că în ultimul weekend era cât pe-aici să închid blogul (şi încă nu m-am răzgândit definitiv).
În această seară m-am hotărât să vă introduc (celor care încă n-au auzit de ea până acum, desigur) o trupă foarte populară printre amatorii genului prog-rock şi ai rockului simfonic. Este vorba de Ayreon. Practic nu este o trupă în înţelesul clasic al cuvântului, ci un proiect muzical născut în 1994 din pasiunea olandezului Arjen Anthony Lucassen, un muzician extrem de talentat, multiinstrumentist totdată. Genul adoptat poate fi definit în multe feluri, deoarece linia melodică a majorităţii pieselor atinge multiple "zone" ale rockului: de la metal la folk-rock, de la piese instrumentale "grele" la piese pe deplin epice, de la ritmuri considerate comerciale la piese cu accent de rock simfonic.
Cele mai multe melodii nu se ascultă, ci se diseacă. E bine să ai linişte şi să te concentrezi pe ritmuri. Vei fi surprins de complexitatea mesajului transmis de instrumentişti de excepţie, multe nume sonore ale prog-rockului fiind invitate să contribuie la albumele semnate Ayreon.
Dacă vreţi să aflaţi mai multe şi să citiţi despre discografia proiectului, o puteţi face aici.

Din bogata discografie a proiectului m-am oprit asura piesei Into the Black Hole de pe partea a doua a albumului Flight of the Migrator (2000). Audiţie plăcută.



Sursa: YouTube (Theo Deligiannidis)

"Miercurea cu cântec" este marca lui Călin.

4 comentarii:

  1. o "marcă" ce la mine lipseşte de o vreme încoace, dar va reapărea cândva, probabil după ce ajung la finalul lui Rock 100

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O dată ce-ţi aparţine, nu te poate obliga nimeni să o şi foloseşti dacă n-ai timp/chef. ;)

      Ștergere
  2. Se pare ca la sfarsitul acestui an vom avea o noua productie marca Ayreon, LP-ul "The Theory of Everything", in acelasi stil,cu invitati tot unul si unul.Apropo, ati apucat sa puneti urechea pe ultimul Dream Theater?
    Sper c-ati glumit la faza cu inchisul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă nu. Sunt curios cum "sună" fără Portnoy. L-am comandat deja (cred). Prefer să-l am pe CD.
      Am un amic în Germania care mă aprovizionează cu ultimele albume, trebuie doar să am răbdare.
      Cu închisul blogului nu e o glumă, mă gândesc la schimbarea formulei (pagină numai cu acces controlat, pe bază de cont).

      Ștergere