Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 19 septembrie 2013

Litografii româneşti vechi (II)

Trebuie să continuăm cu prezentarea începută ieri. Pentru cei care nu au citit prima parte, le recomand să o facă. În articolul precedent pot găsi câteva explicaţii care ar fi necesare pentru a înţelege ce este cu această serie de litografii vechi.

Salutări din Vaporul Carol I, 105 dolari (23 biduri).

Sfântul Munte Athos, 88 dolari, 24 biduri. Această carte poştală (de fapt nu această piesă, ci o ilustrată identică) a constituit subiectul unei întâmplări curioase (spun eu), ori a unei escrocherii (spun alţii). Ilustrata a fost oferită pe eBay spre cumpărare cu un an şi ceva în urmă, preţul final ajungând undeva la aproape şapte sute de dolari. Toţi colecţionarii care au urmărit acea licitaţie s-au minunat de preţul realizat (pe undeva nejustificat de mare), o părere fiind că vânzătorul a "dirijat" ofertele cu ajutorul mai multor conturi (ştiu mai multe persoane care dispun de conturi diferite, se pare că este o practică). La circa o lună după licitaţia respectivă, acelaşi vânzător a repus la vânzare aceeaşi ilustrată. În opinia mea, nu vânzătorul a fost cel care a manipulat ofertele, ci unul dintre bidderi care, ajungând să câştige licitaţia, a refuzat să mai plătească piesa (cred că a fost un colecţionar care nu a acceptat ideea ca vreun concurent recunoscut după numărul de biduri să intre în posesia piesei; nici astfel de cazuri nu sunt prea rare, lăcomia şi răutatea unora este teribilă). Eu am păţit-o de câteva ori.

Salutări din Gorj, 62 dolari (26 biduri).

Un cazac din timpul lui Kiseleff, 32 dolari (8 biduri).

Salutări din T.-Jiu, 43 dolari (19 biduri).

Salutări din România, 24 dolari (15 biduri).

Salutări din România, 37 dolari, 24 biduri.

Doina lui Raţiu, 33 dolari (13 biduri).

Salutări din România, 16 dolari (8 biduri).

Regele şi Regina Serbiei, 26 dolari (14 biduri).

Militaria, 71 dolari (11 biduri).

Militaria, 52 dolari (10 biduri).

Militaria, 62 dolari (8 biduri).

Militaria, 62 dolari (8 biduri).

Militaria, 62 dolari (17 biduri).

Au mai fost câteva ilustrate în afara celor prezentate ieri şi astăzi, dar le-am păstrat "în rezervă" pentru că fac parte dintr-o serie care îmi place mult. Le voi prezenta şi pe acestea în zilele care urmează, poate pe timpul weekend-ului.
Să aveţi o seară plăcută!

2 comentarii: