Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 2 septembrie 2013

Capete de bour la Harald Rauhut

V-am promis ieri că revin cu descrierea pieselor româneşti vechi întâlnite în licitaţiile "mari".
În această seară vă prezint oferta care a fost disponibilă la licitaţia cu număril 151 a casei pomenite în titlu.

Ofertele cu mărci vechi româneşti au fost deschise de prima marcă moldoveană. Acesta este un frumos exemplar obliterat al mărcii de 27 parale din prima emisiune. El poartă o ştapilă roşie JASSY MOLDOVA şi a fost însoţit de un certificat semnal de Heimbüchler. Piesa are două mici defecte, care nu afectează frumuseţea ei. Preţul de plecare la licitaţie a fost de 7.000 euro.

Tot din prima emisiune face parte şi marca de 108 parale din imaginea de mai sus. În descrierea făcută de casa de licitaţii, piesei îi este atribuită ştampila DOROHOJ MOLDOVA, dar acest lucru nu poate fi decât o eroare, întrucât atâtea litere nu încap în arcul de cerc respectiv. Ştampila însă prezintă un semn caracteristic cunoscut de puţini colecţionari: cercul interior are o mică deformare la ora 3, iar această deformare este specifică ştampilei biroului BAKEU, ea apărând încă din luna august 1858 (acest lucru a fost determinat pe baza studiului scrisorilor fără mărci şi al formularelor poştale - v. F. Heimbüchler, The Bull's Head of Moldavia, p. 49).
Conform vânzătorului, marca a fost reparată, dar fără a i se afecta frumuseţea. El o consideră o raritate datorită ştampilei (aşa şi este, numai că nu este Dorohoi, ci Bacău, de la acest birou necunoscându-se decât o singură altă piesă, care este tăiată rotund, în jurul cadrului).
Marca a fost însoţită de un atest semnat de Renon (nu mă întrebaţi cine este pentru că n-am avut plăcerea) şi a avut un preţ de strigare de 5.000 euro.

Aceasta este o piesă foarte frumoasă, care poate cuceri orice inimă de colecţionar, după mine. Perechea orizontală este pe hârtie albăstruie şi poartă o ştampilă centrală DOROHOJ MOLDOVA (acum, pentru că aveţi o piesă de ocmparaţie, puteţi să analizaţi dacă este corect ce am spus mai sus). Piesa (semnată de Heimbüchler) a avut un preţ de plecare de 180 euro.

Această marcă, însoţită de încă un exemplar de 40 parale, a fost oferită la un preţ de plecare de 100 de euro, numai că are o problemă: nu prea este originală (comparaţi cu mărcile din perechea de mai sus, mai ales la detaliile capului de bour, ale goarnei şi ale legendei SCRISOREI, seamănă, dar nu prea răsare...).

Aceatsă marcă de 3 parale pe fragment a făcut parte dintr-un lot de mai multe piese din tirajul 1862 al Principatelor Unite, oferit la un preţ de plecare de 150 euro. Marca are o culoare interesantă.

Marca de 20 parale Cuza a făcut parte dintr-o serie de trei valori, toate obliterate, serie oferită la 150 euro. Mă întreb cum vor fi arătat mărcile de 2 şi de 5 parale, cunoscute pentru falsurile numeroase ale obliterărilor.

Perechea de mai sus a făcut parte dintr-un lot de două perechi de 20 parale Cuza, ambele obliterate, lot oferit pentru 100 euro. Mie însă această pereche nu-mi place: distanţa între clişee este prea mare faţă de oricare dintre cele două planşe cunoscute, în plus clişeele par din acelaşi tip. Până şi un mic lumen alb situat sub barbă se repetă, iar acest lucru n-ar trebui să se întâmple. Trageţi voi concluziile.

Această minune - un ştraif vertical obliterat de şase mărci de 20 parale pe hârtie subţire a fost oferit la un preţ de strigare de 100 de euro. Nu îmi aduc aminte să mai fi văzut vreunul similar şi abia aştept să văd preţurile realizate la licitaţie, că să compar preţul realizat cu cel de plecare.

Această marcă a fost oferită pe post de eroare, la un preţ de plecare de 50 euro. Priviţi lumenul mare, alb, de pe barba efigiei.


Această carte poştală (expediată recomandat în Germania) a fost oferită la un preţ de strigare de 200 euro. Personal mă înodiesc că se va vinde la acest preţ, pe care îl consider cam umflat.
Vom vedea însă şi preţurile finale, după ce acestea vor fi publicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu