Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 21 septembrie 2013

Poştă externă în Principate, în 1862

Am văzut piesa mai devreme într-o licitaţie a unei case străine. Click pe imagine pentru mărire.

Scrisoarea a fost scrisă la Craiova, la începutul lunii iunie 1862. Spre Viena, singura cale de comunicare la acea dată era prin poşta consulară austriacă, deoarece Principatele nu aveau înţelegeri sau convenţii poştale cu Austria, de fapt nici nu exista o poştă externă românească (ea a început să funcţioneze abia vreo cinci ani mai târziu). În Craiova nu exista niciun oficiu consular, probabil că plicul ar fi trebuit trimis spre Bucureşti sau Ploieşti.
Exista însă un obicei al negustorilor din Bănie vechi de mai bine de 20 de ani. Atunci când aveau de trimis corespondenţă spre Viena, foloseau o cale mai scurtă, prin Orşova, adică tot prin poşta austriacă, dar cea din imperiu, nu cea consulară, din Principate.
Aşa este şi cazul scrisorii de mai sus: a fost expediată printr-un curier particular la Orşova, unde ea a fost francată cu mărci din emisiunea 1861 cu nominal corespunzător tarifului pentru o scrisoare obişnuită în imperiu, apoi a luat calea Vienei.
În articole mai vechi am prezentat scrisori din perioada prefilatelică, expediate din Craiova la Pesta, via Orşova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu