Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 22 septembrie 2013

Trimitere transatlantică

Mi-a plăcut plicul din imaginile de mai jos (click pentru mărire) şi, pentru un moment, am avut intenţia să particip la licitaţia de pe portalul online unde l-am găsit, dar m-am răzgândit aproape în ultimul minut, deoarece nu prea făcea obiectul subiectelor pe care m-am axat.


Este un plic expediat pe 22 februarie 1940 din Predeal, tocmai la Rio de Janiro, în Brazilia. Plicul a fost expediat recomandat şi par avion, după indicaţiile vizibile pe faţă, fiind francat cu diverse uzuale Carol al II-lea cu un nominal total de 165 lei. A doua zi după expediere, plicul a ajuns la Aerogara Băneasa, de unde probabil că a plecat cu vreun zbor spre Italia (conform indicaţiei de pe faţă), iar de acolo, mai departe, peste Atlantic. Nu există alte ştampile de tranzit din Europa sau de peste Ocean. Cea mai timpurie ştampilă din Brazilia este din 6 martie. Nu ştiu cât dura o croazieză pe mare până în America de Sud, dar cred că intervalul de timp a fost destul de scurt ca să se fi utilizat totuşi o cursă aeriană (probabil germană, chiar dacă nu există nici o ştampilă care să ateste acest lucru).
Ca fapt divers, la plecarea din Predeal oficiul poştal a utilizat ştampila destinată mandatelor pentru obliterarea mărcilor.
Plicul a fost vândut cu un preţ final de 100 dolari, după 9 biduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu