Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 13 septembrie 2013

Trimis în Transnistria

Plicul de mai jos (click pe imagini pentru mărire) a fost vândut recent pe un portal online.


Este un plic expediat recomandat în mai 1942 de la Focşani la Tiraspol. Piesa are două caracteristici prin care se distinge şi măreşte interesul potenţialilor amatori:
- destinaţia SPRE Transnistria este mai rară decât sensul invers, pentru corespondenţele din perioadă;
- atât expeditorul, cât şi destinatarul erau grade înalte, unul în armata română şi celălalt în armata germană; o astfel de corespondenţă probabil că s-ar fi putut expedia şi prin poşta de campanie, şi nu prin poşta civilă.
Că piesa a trezit interesul mai multor colecţionari o confirmă şi preţul realizat: 78 dolari (după 6 biduri), în condiţiile în care plicuri "obişnuite" din aceeaşi perioadă se vând curent pentru numai câţiva dolari.

6 comentarii:

 1. De unde afli tu informatii despre destinatar si expeditor? Cum, mai bine zis?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt scrise pe plic, cu maşina de scris, de către cel care a trimis plicul. Iar localităţile se pot identifica după ştampilele de pe plic.

   Ștergere
 2. Bună Max!
  Wow cât este de vechi!
  Și pe vremea aceia se scriea la mașină?!
  Un weekend cât mai frumos Max!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Maşina de scris e ceva mai veche. :)
   Îţi mulţumesc frumos Elena, la fel îţi doresc!

   Ștergere
 3. Trebuie sa maresc sa pot citi,acum vad si eu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am recomandat click pe imagini pentru mărire.
   Majoritatea vizitatorilor ajung pe blog folosind laptopuri, care nu au o rezoluţie nemaipomenită la ecran. Pentru a-i ajuta să nu facă derulări, mă încadrez într-o lăţime optimă, iar din această cauză şi imaginile le pun ceva mai mici.

   Ștergere