Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 11 septembrie 2013

Despre mandatele poştale din 1910

Piesele de mai jos (click pentru mărire) au fost toate cuprinse în acelaşi lot oferit pe eBay de către un negustor grec. Lotul a fost achiziţionat cu un preţ extrem de avantajos în opinia mea, dar nu despre asta doream să scriu.
Să vedem întâi piesele. Dacă ţineţi mouse-ul pe fiecare imagine, veţi vedea pe bara de stare numărul de catalog acordat acestor mandate în CMPR 1974 (ele corespund emisiunii puse în circulaţie în 1910, conform catalogului).


După cum se vede, mandatele sunt identice, cu excepţia culorii cartonului, care diferă. Ultimele două mandate sunt pe aceeaşi culoare a cartonului, dar le-am prezentat deoarece unul dintre ele prezintă o varietate interesantă, marca fixă este deplasată spre dreapta.

Care este problema cu aceste mandate? Nefiind un colecţionar de întreguri şi urmărind mai mult piesele circulate, nu m-au interesat variaţiile înregistrate la culoarea suportului pe care au fost imprimate întregurile. Prima dată când le-am văzut, am crezut că sunt probe sau eseuri (da, există şi la întregurile poştale aşa ceva, pentru cei care nu ştiau acest lucru).
Făcând o scurtă trece în revistă a bazei mele de datre cu imagini, la aceste mandate am constatat că nu am întâlnit exemplare circulate din toate aceste culori, şi atunci îmi pun şi eu întrebarea (cel care e mai învăţat decât mine poate să-mi răspundă): ele au fost sau nu puse în circulaţie? Sau numărul exemplarelor circulate dintr-o anumită culoare este foarte mic şi de aceea nu le-am întâlnit până acum?

În orice caz, după numărul mare de exemplare cu ştapile "MANDAT" din valorile de 50 bani, 1 leu şi 2 lei "Gravate" din 1908 (am destul de multe pachete a câte o sută), este clar că o cantitate apreciabilă de mandate circulate în această perioadă au fost "spălate" în epocă sau la puţin timp după aceea, pentru recuperarea mărcilor de pe ele. Cred că s-au pierdut astfel multe piese deosebit de interesante.

Unul din colecţionarii cu ştate vechi m-a ameninţat recent că lucrează la un catalog specializat al întregurilor poştale. Sunt tare curios ce va ieşi, deoarece este clar că pentru această "felie" colecţionarii au nevoie de un catalog ca de aer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu