Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 9 septembrie 2013

Francatură mixtă deosebită

Acum câteva zile a fost oferit pe eBay de către un negustor din străinătate un plic expediat din România în China, plic pe care se putea distinge o superbă francatură mixtă, mărci diferite româneşti şi chinezeşti (click pe imagini pentru mărire).


Plicul a fost expediat din Oradea chiar înaintea Crăciunului anului 1939 probabil unei rude (după acelaşi nume de familie atât la expeditor, cât şi la destinatar) aflată în Shanghai.
Plicul a făcut o "escală" în Egipt, unde a şi fost deschis în vederea cenzurării. După verificare, plicul a fost închis şi sigilat cu insemnul autorităţii locale egiptene, iar pe faţă a fost aplicată, cu tuş violet, ştampila cenzurii.
La sosirea la destinaţie, plicul a fost francat suplimentar de către poşta chineză cu două mărci uzuale, corespunzător serviciului de expediere în interiorul ţării.
Asemenea francaturi mixte nu sunt deloc comune (dacă mai ţin minte bine, în ultimii 8-10 ani cred că nu am mai văzut decât o singură altă piesă asemănătoare). Opinia mea a fost confirmată şi de preţul final cu care a fost adjudecată piesa (în ciuda calităţii sale, departe de a fi una de lux): 190 dolari, după 15 biduri.

4 comentarii:

 1. Ce-mi plac plicurile astea circulate prin lume. Se poate imagina o întreagă poveste în jurul lor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Forma de odinioara a "joint issue"-lor Romania-China de dupa anii 90... :) Cu bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe vremea aceea nu se inventaseră încă emisiunile "înfrăţite", este o modă de dată mult mai recentă. :)

   Ștergere