Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 27 septembrie 2013

Blocuri de "Principate" cu probleme

Cu vreo două săptămâni în urmă a expirat o licitaţie online pe eBay, în care ID-ul w.ind a oferit mai multe piese clasice româneşti. Printre ele au fost şi două blocuri neuzate de câte patru care mi-au atras atenţia prin culorile lor, puţin "anormale", ca să spun aşa. Le puteţi vedea mai jos:


După poziţionarea clişeelor, cele două blocuri s-ar vrea din tirajul 1864 (aşa-zisa impresiune de maşină). În această situaţie, primul bloc s-ar apropia mai mult de culoarea uzuală, în timp ce al doilea ar fi constituit o excepţie, nuanţa aceasta neîntâlnindu-se la tirajul 1864, ci numai la tirajul 1862. Dar la acest tiraj nu s-ar fi întâlnit o astfel de aşezare a clişeelor! Interesantă treabă, nu-i aşa?
Uitându-mă apoi cu mai multă atenţie la prima piesă, am observat, la mărcile din dreapta, câte un punct de culoare în dreapta goarnei. Ei bine, la originalele din 1864 nu se regăseşte un astfel de punct de culoare la nicio pereche verticală din cele conţinute de coala de tipar.
Am intrat puţin la bănuieli şi am verificat existenţa micii subţieri a cadrului exterior, în dreptul celui de-al doilea S din SCRISOREI. Nici acest microsemn nu apare la niciuna dintre cele opt mărci din cele două blocuri.
Primele bănuieli au început atunci să se confirme, aşa că mi-am "luat aproape" o piesă verificată, spre comparaţie. O puteţi vedea mai jos.


Odată ce sunt puse faţă în faţă, diferenţele încep să apară şi vorbesc de la sine. Cele două blocuri sunt falsuri. Ele au fost vândute cu 104 dolari, după 15 biduri. Păcat de bani.

4 comentarii:

 1. Un semn al autenticității, este o intrerupere la cornul din stânga, spre interior și raza din dreapta din stea întreruptă . Ambele lipsesc la cele două blocuri .
  Greșesc ?
  Liviu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, dar sunt foarte mici, iar la un tipar mai ancrasat se pierd, nu mai sunt vizibile. Sunt destule semne, de pildă forma stelei, poziţia urechii drepte a bourului faţă de piciorul literei R, linia (invizibilă) pe care stă textul SCRISOREI uşor curbată, plus destule altele.

   Ștergere