Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 23 septembrie 2013

Varietăţi la coliţele centenarului mărcii

Varietăţile coliţei albastre (dantelate) de la emisiunea "Centenarul mărcii poştale româneşti" din 1958 sunt cunoscute îndeosebi datorită coliţelor supratipărite (cele cu supratiparul "10 ani de comerţ filatelic de stat"), la care au fost semnalate varietăţi de nuanţă ale hârtiei încă de prin anii '70.
Bineînţeles că aceste varietăţi de nuanţă există şi la emisiunea iniţială, nesupratipărită. Din păcate, deşi sunt destui colecţionari care şi-ar dori un catalog specializat şi pentru această perioadă (care - trebuie să recunoaştem - este una frumoasă datorită machetelor cel mai adesea inspirate), nu ştiu să fi existat cineva care să fi urmărit o paritate de apariţie a varietăţilor de nuanţă, pentru a se determina un raport optim între cota coliţei normale şi cea a varietăţii.
În imaginile de mai jos puteţi vedea atât o coliţă "normală" (cea de jos), cât şi o coliţă cu o dublă varietate (cea de sus).


Coliţa care are nuanţa mai închisă a hârtiei (cea de sus) prezintă în plus şi o deplasare oblică (rotită) a dantelurii faţă de "marca" din coliţă. Aceasta este o deplasare mică, relativ greu de identificat, dar am întâlnit şi exemplare la care deplasarea este mult mai accentuată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu