Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 17 iunie 2013

Iar s-a luat o ţeapă cu un cap de bour fals

Poate că până la urmă e mai bine aşa. Cei care nu stau decât la chilipiruri şi care nu vor să înveţe nimic, să ajungă să-şi arunce toată averea pe gunoaie şi caricaturi. Poate că abia după aceea vor învăţa ceva.
Este a nu ştiu câta oară când pe acelaşi portal exită oferte concomitent şi cu falsuri, şi cu originale. Credeţi că îi trece cuiva prin cap să facă o comparaţie sumară? Da de unde! Exemple:

Fals ordinar, o caricatură care nu seamănă nici în cele mai bune ipoteze cu marca originală. Falsul a fost vândut cu 79 dolari (fără cheltuielile anexe), după 12 biduri. Acest fals a fost "contemporan" pe portalul de licitaţii online cu o piesă frumoasă, originală, din aceeaşi valoare:

Este un tête-bêche pe hârtie alb-gălbuie, neuzat, cu gumă originală (dar cu şarnieră), care a fost vândut cu 415 dolari, după 29 de biduri. Puteţi face liniştiţi comparaţia dintre cele două piese, pentru a identifica diferenţele. Repet pentru a nu ştiu câta oară: toate mărcile primelor trei emisiuni româneşti (cele două emisiuni moldovene Cap de bour şi prima emisiune Principatele Unite) au fost în întregime imprimate cu câte un clişeu unic pentru fiecare valoare, aşa că apariţia unor diferenţe semnificative între mărci nu este posibilă. Orice diferenţă mai importantă indică din start un fals potenţial.
Piesa din imaginea de mai sus are ambele mărci din clişeul denumit de Kiriac Dragomir (Catalogul mărcilor poştale româneşti, 1974, pag. 50-51) tipul II (de fapt nu este un clişeu diferit de cel "tip I", este acelaşi clişeu care a căpătat unele semne suplimentare de uzură din cauza utilizării îndelungate şi contactelor fizice cu corpuri dure pe timpul manipulării în cadrul Ateliei Timbrului din Iaşi). "Tipul II" denotă apartenenţa la un tiraj mai târziu.

2 comentarii:

  1. Utilizatorul care a vandut capul de bour fals are cam des in oferta piese din acestea cu probleme... doar printre cele semnalate de dvs. i-am intalnit numele de cam multe ori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că ar trebui să-i spună careva să se astâmpere.

      Ștergere