Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 5 decembrie 2012

Varietate la supratipar

Am văzut piesa într-unul din magazinele organizate pe un portal online. Mi s-a părut interesantă pentru a fi semnalată.


Este interesant că impresiunea offset a supratiparului (nemţii îi spun "abklatsch") apare numai pe două dintre mărcile blocului.
Blocul mai oferă un indiciu interesant (eu îl ştiam mai de mult pentru că mi-au trecut coli întregi prin mână): deoarece dantelura nu "traversează" marginile de coală, "pieptenele" cu care a fost executată se găseşte în poziţie răsturnată.
Cele două mărci de pe rândul inferior prezintă fiecare alte două varietăţi interesante:
- la marca din stânga parcă îi lipseşte virgula din 0,50;
- la marca din dreapta, începutul inscripţiei FABRICA DE TIMBRE s-a "pierdut" pe drum.

4 comentarii:

  1. Buna Max,
    Vazand titlul articolului m-am chinuit cateva secunde bune sa imi dau seama despre ce varietati ar fi vorba, insa m-am lasat pagubas repede, si am trecut la text pentru a le putea identifica. Ce inseamna sa ai un ochi format...cat despre piesa in sine nu pot sa nu remarc calitatea foarte buna: guma, dantelura, culoarea etc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este o piesă nemaipomenită, dar am constatat că în inventarul meu nu aveam abklatsch-ul parţial la această valoare. De aceea m-am hotărât să o prezint.

      Ștergere
  2. Timbrele cu "abklatsch" sunt mai valoroase ca celelalte obisnuite? Deoarece am un timbru ""Deutsche Reich"" cu supratipar 3M cu abklatsch.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astfel de mărci sunt atipice şi apar mai rar decât cele fără abklatsch. Concluzia normală este că sunt, deci, mai rare. Problema este cât de rare. Nu există două situaţii identice şi dacă nu apare într-un catalog specializat, atunci numai un specialist pe zona respectivă vă poate spune.

      Ștergere