O ofertă recentă făcută pe eBay conţinea cele două erori de culoare de la emisiunile "Bucureşti", 5 bani albastru şi 5 bani roz. Click pe imagine pentru mărire.
Lotul de două piese a fost vândut cu 110 dolari (29 biduri), erorile de culoare fiind piese rare.
Problema este că niciuna dintre piese nu este originală.
Piesa din stânga s-ar vrea să fie eroarea de culoare de la "Bucureşti I". Numai că este un fals chimic confecţionat din marca de 5 bani verde de la emisiunea Bucureşti II. Sunt două elemente care sar în ochi colecţionarului avizat (cel puţin unul dintre ele l-am pomenit de mai multe ori în articole anterioare):
- eroarea de culoare nu apare în marginea colii, deci nu are cum să aibă margine;
- clişeul de 5 bani a fost introdus din eroare în planşa mărcii de 10 bani (este un lucru cunoscut şi dovedit); numai că marca de 10 bani a fost imprimată pe hârtie albă şi nu azurată; în consecinţă, orice "eroare" de 5 bani albastru care se găseşte pe hârtie azurată nu este decât un fals chimic obţinut din marca de 5 bani verde Bucureşti II.
Piesa din dreapta este un fals integral. Eroarea de 5 bani roz a fost falsificată în numeroase rânduri. Falsul de faţă este unul de calitate mai slabă, el putându-se recunoaşte după mai multe caracteristici:
- lipseşte semnul caracteristic al clişeului de 5 bani (prima linie verticală de haşură de sus, din dreapta nu se termină, ca la original, cu un "cârlig" înainte de a atinge cercul medalionului (semnul este însă vizibil la piesa din stânga însă);
- forma şi grosimea valorii nominale ("5 B") atât din dreapta, cât şi din stânga, precum şi forma şi grosimea literelor din cuvântul "BANI".
Eroarea de culoare de 5 bani roz "Bucureşti II" este una dintre cele mai rare piese ale filateliei româneşti. Este o piesă mult râvnită încă din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Numărul cunoscut al erorilor ştampilate este foarte mic (un expert german, membru al AIEP, îmi spunea că în opinia lui, nu ar exista mai mult de zece exemplare certificate; eu nu cunosc decât două). Cu alte cuvinte, din punct de vedere al rarităţii, ar fi o piesă pe deplin comparabilă cu celebrele Capete de bour.
Ori să crezi că ai "dat lovitura" cumpărând o asemenea piesă cu 100 de dolari nu este decât o copilărie. Unora cred că li s-ar putea vinde şi cartofi, dacă ar avea dantelură.
Bună seara !
RăspundețiȘtergereDe acestă piesa ce ziceți ?
http://www.delcampe.net/item.php?language=I&id=245259981
Are margine ,dar nu poate fi vorba despre dantelură deplasată ?
Cu stimă !
În opinia mea este un fals chimic obţinut din marca de 5 bani Bucureşti II. În 1884 nu maiputea circula aşa ceva.
ȘtergereOk !
RăspundețiȘtergereMulțumesc !